web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Izdani nalozi za uhićenje za 8 osoba u istrazi oko Karlovačke banke

KARLOVAC/ZAGREB – O USKOK-ovoj istrazi stiglo je priopćenje iz Ravnateljstva policije. Iako ne navode imena, može se zaključiti da se ipak radi o članovima obitelji Šola, ali i o nekim drugim osobama za koje je izdan nalog za uhićenje. Očekuje se i uhićenje tadašnjeg predsjednika Uprave, a sada člana nadzornog odbora banke Sandija Šole koji se trenutno nalazi u inozemstvu. Priopćenje policije prenosimo u cjelosti.

Nakon dugotrajnog i složenog kriminalističkog istraživanja te izvida koje su proveli Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u vezi počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu jedne banke i više trgovačkih društava, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv osam osoba i jednog trgovačkog društva. (10.4.2013.)

Provedenim istraživanjima i izvidima utvrđeno je kako postoje osnove sumnje da je I. osumnjičenica, od svibnja 2007. do kolovoza 2012. godine, u Zagrebu i Karlovcu, u zajedničko djelovanje povezala II. osumnjičenog člana Uprave banke, te III. osumnjičenika, IV. osumnjičenika i V. osumnjičenika s ciljem da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit.

U cilju ostvarenja plana grupe osumnjičenici su osnivali, preuzimali i vodili poslovanje više trgovačkih društava na način da su kapitalom jedne banke, čiji su dioničari i odgovorne osobe, financirali poslovanje tih trgovačkih društava. Isto tako su u cilju ostvarenja plana koristeći položaj II. osumnjičenika zajedno s VI. osumnjičenicom, članicom Uprave banke i VII. osumnjičenikom, direktorom Sektora kreditno-garantnih poslova banke, te s VIII. osumnjičenikom, predsjednikom Uprave jednog društva, počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kojima su pričinili štetu banci od najmanje 37.565.000,00 kuna, a jednom trgovačkom društvu štetu u iznosu od 46.900.000,00 kuna.

Kako prikupljeni podaci i dokazi daju osnova za pokretanje postupka, izdan je nalog za uhićenje I. do VIII. osumnjičenika koji će po završetku kriminalističkog istraživanja biti privedeni pritvorskom nadzorniku i zatim ispitani u USKOK-u, nakon čega će USKOK donijeti odluku o daljnjem postupanju.