Predstavljena kuharica “Karlovačka peta rijeka”

KARLOVAC – Božena Regvart Muić izdala je svoju jedanaestu knjigu o kulinarstvu. Ova posljednja posvećena je pivu. Knjiga pod naslovom “Karlovačka peta rijeka” recepti s pivom namijenjena je svima koji se žele okušati u pripravljanju jela s najpopularnijim alkoholnim pićem.

Predgovor za ovu kuharicu priredio je prof. Mladen Muić u kojem kaže kako se radi o tipično karlovačkoj kuharici, i to od tradicije kuhanja do ispijanja piva te njegova korištenja u pripremanju hrane.

Tako Muić na samom kraju predgovora navodi “Uz dobar tek i živjeli uz pivo!Prije toga podsjećam i na staru karlovačku raspravu o tome ide li uz pivo bolje topli ili hladni odojak…” – Ovu knjigu nisam napisala kao učeni kuhar, nego kao zaljubljenik u gastronomiju koji misli da je kuhanje umjetnost koja treba promovirati tradicijsku gastronomiju naših krajeva, kazala je Božena Regvart Muić danas na predstavljanju kuharice na kojem se okupilo više od 50 prijatelja ove zaljubljenice u gastronomiju i tradicijsku kuhinju našeg kraja.

Regvart Muić do sad je izdala 11 kuharica , dvije na temu recepata od gljiva, te po jednu na temu recepata od divljači, graha, palačinki, ogulinskog kupusa, janjetine. Izdala je i recepte šumske simfonije s receptima divljači, gljiva i šumskog voća te tradicijske recepte grada Karlovca kao i srednjovjekovnu kuharicu pod nazivom “Fina jela dubovačke gospode i puka, recepti od kestena te knjiga recepata pašteta”. U kuharici “Karlovačka peta rijeka” tako se nalaze brojni recepti koji će zadovoljiti i one sofisticiranije ljubitelje tradicijskog kunjanja, a opremljena je i fotografijama već gotovih jela pripremljenih s pivom. Posebnost zadnje kuharice je u tome što će prihod od njene prodaje, a cijena joj je 30 kuna, biti namijenjen za razminiranje miniranih prostora Karlovačke županije. Pročelnik Ureda župana i koordinator za razminiranje Karlovačke županije Bernardo Pahor zahvalio je u ime župana Ivana Vučića na ovoj vrijednoj inicijativi i humanoj akciji. Vrijednoj sakupljačici recepata autohtonih jela Karlovačke županije Boženi Regvart Muić za ovaj vrijedan prilog autohtonoj gastronomiji prostora Karlovačke županije zahvalila je i zamjenica gradonačelnika Karlovca Marina Kolaković.

Novo predstavljanje ove kuharice najavljeno je u petak u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u 19 sati. Ne zaboravite kupnjom ove knjige pomažete u razminiranju miniranih prostora naše županije.


{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/bozena_i_kuhanje/*{/rokbox}