web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Za obnovu crkve u Mahičnom ove godine predviđeno 370 tisuća kuna

KARLOVAC – Nastavljaju se radovi na uređenju crkve u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Mahičnu. Podsjetimo, u prvoj fazi postavljen je novi toranj i zvona koja zbog dotrajalosti nisu zvonila gotovo tri godine. Odmah zatim otpočeli su radovi na sanaciji vlage vanjskih crkvenih zidova.

Kako kaže župnik Nikola Sanjković, planovi i volja za njihovu realizaciju uvijek postoje. Prošle su godine tako završili krovište na glavnoj lađi, a ove godine nastavljaju s uređenjem krovišta nad svetištem i sakristijom. Obnovu crkve financijski je potpomoglo Ministarstvo kulture, Grad Karlovac i brojni vjernici, pa čak i hrvatski iseljenici u Australiji koji su donirali pet tisuća australskih dolara.

Sanjković je podsjetio kako su prije dvije godina napravili drenažu i postavili potpuno novi toranj jer je postojala opasnost da bi zvonjava triju zvona dovela do rušenja tornja. U drenažu i obnovu tornja uloženo je tako 500 tisuća kuna, elektrifikaciju zvona i novu konstrukciju 108 tisuća kuna te u sanaciju jednog dijela krovišta 300 tisuća kuna. Ove godine planiraju utrošiti oko 370 tisuća kuna.

Posljednje, četvrto, postavljeno zvono zvoni samo kada se kristi, što je, kaže župnik, rijetko. Naime, župa broji 2.300 duša, a prošle je godine njih 34 umrlo dok ih je kršteno svega 17. Ove godine je pak deset župljana umrlo dok ih je kršteno svega dvoje. Sanjković nam je rekao da u planu imaju sadnju ukrasnog drveća koje će zamijeniti nedavno porušene borove i lipu koja je prošle godine zamalo pala na crkvu, a ujedno će se obnavljati i vitraji u crkvi koji su stari više od sto godina.