web karijera 1160*120
web struka 1160*120

U nedjelju biramo 12 zastupnika za Europski parlament

HRVATSKA – U nedjelju 14. travnja, biramo 12 zastupnika koji će Hrvatsku predstavljati u Europskom parlamentu. Europski parlament je tijelo u kojem predstavnici svih zemalja članica europske obitelji odlučuju o članovima EU komisije, nadzire njen rad, usvaja proračun Europske unije te odlučuje o primanju novih članica. Tako će i Hrvatska nakon 1. srpnja, biti jedna od država koja će imati pravo glasa o ovim važnim stvarima.

Europski parlament jedna je od najvažnijih institucija Europske unije, to je njeno predstavničko tijelo, a članovi parlamenta rade u Strasbourgu, Bruxellesu te Luxembourghu. Izbori za članove odvijaju se neposredno tajnim glasovanjem. Prvi put su organizirani 1979. godine, a provode se svakih 5 godina i to u svim državama članicama istovremeno. Svaka članica bira određen broj članova u Europski parlament, ovisno o broju stanovnika države (Malta kao država s najmanjim brojem stanovnika bira 5, dok najmnogoljudnija Njemačka 99 članova).

Europski parlament kroz donošenje zakona odlučuje o uvjetima rada i života svih građana država članica Europske unije. Ti zakoni osiguravaju iste standarde i uvjete natjecanja na tržištu za proizvode i usluge iz svih država članica, što znači da se svi proizvodi i usluge mogu bez dodatnih ograničenja prodavati i nuditi u cijeloj EU.

S obzirom da Hrvatska 1. srpnja ulazi u ovu veliku obitelj, njezino je pravo izabrati svoje članove u Europski parlament, bez obzira što je aktualni saziv konstituiran 2009. godine. Tako će Hrvatski birači ponovno iduće godine izaći na izbore za EU parlament jer se tada održavaju redoviti europski izbori istodobno u svim zemljama članicama.

U nedjelju stoga biramo 12 zastupnika, koji se biraju prema razmjernom izbornom sustavu te uz korištenje preferencijalnog glasovanja. To znači da birači mogu izabrati samo jednu listu za koju su se odlučili, a korištenjem preferencijalnog glasa, mogu s te iste liste izabrati jednog kandidata koji ima prednost pred ostalima na listi. U Hrvatskoj je ukupno predano 28 izbornih lista sa 336 kandidata.