Nastavljen trend pada broja obrta u Karlovcu

KARLOVAC – Svi znamo u čemu se nalazimo, u ovoj krizi i recesiji. Poražavajuće je to da se trend pada broja obrtnika u gradu i dalje nastavlja. Dakle, manje je obrta otvoreno, nego što ih je zatvoreno, a sve je to posljedica generalne krize. Protekla godina bila je za obrtnike jedna od najtežih, rekao je na 7. sjednici Skupštine Udruženja obrtnika grada Karlovca Davor Vinski, predsjednik Udruženja.

Vinski je izrazio žaljenje zbog toga što je uži gradski centar ostao gotovo prazan, a nekad je bio centar obrtništva.

-Posebno me žalosti naša gradska jezgra – Zvijezda, koja je gotovo prazna, no u Karlovcu ima i lijepih stvari. Grad je konačno krenuo sa izradom Pravilnika o prodaji lokala koji su bili u vlasništvu Grada, a sada će ih obrtnici koji u njima posluju dugi niz godina moći otkupiti, što će im, nadamo se, olakšati poslovanje, kaže Vinski.

Na kraju sjednice zaslužnim su obrtnicima dodijeljena priznanja Udruženja. Tako je između ostalog najveće priznanje Udruženja, Statuu za ugled časnog i uspješnog obrtnika dobio instalater centralnog grijanja i plina Ivan Petrunić. A za unapređenje obrtništva te značajan doprinos za promidžbu obrtništva i pomoć u radu obrtničkih institucija dobili su predsjednik Udruženja obrtnika grada Rijeke Zvonko Jurković te gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Gradonačelnik Jelić naglasio je kako se unatoč kritikama na račun Grada i unatoč krizi mnogo radilo kako bi se pomoglo nekad najbogatijem cehu u gradu, a to je bio onaj obrtnički.

-U Proračunu iz 2008. godine milijun kuna je bilo predviđeno za vas, i došlo je do vas. Ove godine je 3 milijuna predviđeno te će i doći do vas. Ja vas molim da shvatite ovo krajnje ozbiljno, jer u trenutku dok gradski Proračun iz godine u godinu pada, tri puta više novca je predviđeno za vas. Zašto? Počeli smo ozbiljnije surađivati, ponajviše zahvaljujući dogradonačelnici Kolaković. Zato što se dobro razgovaralo, i vi ste nas logikom argumentacije naprosto prisilili da počnemo rezati okolo. No, ovdje da kažemo kako ispod ovog iznosa jednostavno ne možemo, kazao je gradonačelnik Jelić. Trenutačno po podacima Udruženja obrtnika na području grada Karlovca ima 934 obrtnika.