web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Državni inspektorat: Toplana krši Zakon o energiji

KARLOVAC – Nakon niza optužnih prijedloga, koje je Državni inspektorat RH zbog kršenja zakona podigao protiv Gradske toplane, jučer su predstavnici Građanskog pokreta „Neću usluge toplane!” zaprimili nove dokumente u kojima su obaviješteni o ishodima prijava koje su, kao što su i najavljivali, podnijeli krajem veljače 2013. godine.

Viša gospodarska inspektorica, Snježana Špehar, obavila je inspekcijske nadzore i ustanovila da Gradska toplana d.o.o. na veći broj prigovora građana nije odgovorila u zakonskom roku od 8 dana. Time je Gradska toplana prekršila članak 92. stavak 3. Općih uvjeta za opskrbu toplinskom energijom te članak 35. stavak 3. Zakona o energiji, poručuju iz Građanskog pokreta.

Sukladno navedenom, Državni inspektorat je podnio optužne prijedloge Prekršajnom sudu u Karlovcu temeljem odredbe članka 49. stavka 1. podstavak 5. i stavak 2. Zakona o energiji, kojom je za utvrđene prekršaje propisana kazna u rasponu od 20 tisuća do 500 tisuća kuna za Gradsku toplanu, a za odgovornu fizičku osobu od 5 tisuća do 50 tisuća kuna (http://www.zakon.hr/z/368/Zakon-o-energiji).

Čini se da će kazne za Gradsku toplanu biti visoke, jer kao što je vidljivo iz priloženog dokumenta, voditelj Građanskog pokreta „Neću usluge toplane!” podnio je tijekom 2012. godine četiri prigovora, a Gradska toplana niti na jedan od njih nije odgovorila u zakonski propisanom roku. Osim toga, prema pouzdanim informacijama s terena, odgovorno tvrdimo da su u obradi prijave drugih građana, koji su od Državnog inspektorata tijekom proteklog mjeseca zatražili obavljanje nadzora nad Gradskom toplanom, zaključuju predstavnici Građanskog pokreta “Neću usluge Toplane!”.