Riječno kino uz Karlovačko ove godine još duže i bogatije

KARLOVAC – Riječno kino uz Karlovačko, projekt Kinokluba Karlovac i poduzeća Turbing d.o.o. u niskom je startu. S obzirom na to da će ove godine trajati i više od mjesec dana pred organizatorima puno je posla. Ovogodišnje Riječno kino održavat će se od 14. srpnja do 18. kolovoza na Foginovom kupalištu, a uključivat će filmski, kazališni i koncertni program i to svaki petak, subotu i nedjelju u okviru navedenih datuma. Program će biti koncipiran za sve uzraste pa će uključivati šaroliku lepezu naslova i događanja: od onih dječjih do filmova koji su osvojili filmske festivale diljem svijeta. S jedne strane, može se reći da je to vrlo ambiciozan skok za projekt koji je 2011. godine započeo kao vikend manifestacija, ali opet idejna začetnica Riječnog kina, Marija Ratković Vidaković (čiji je to zapravo bio diplomski rad na studiju produkcije pri Akademiji dramske umjetnosti) od samih početaka je isticala viziju Riječnog kina kao multifunkcionalno događanje koje bi u sebi sublimirao i film i glazbu i kazalište, a jednako tako promovirao i Foginovo kupalište kao turističku atrakciju i pružio mu jedinstven, za obična gradska kupališta i nekarakterističan sadržaj.

U tom kontekstu, poput prošlogodišnje utrke na luft madracima i ove godine bit će organizirane slične akcije i natjecanja kako bi simbioza Riječnog kina i kupališta još više saživjela. Ovogodišnji novitet su i dodatni sadržaji uoči svake projekcije koji će se ostvarivati s karlovačkim udrugama civilnog društva. Na taj način, publici će se pružiti još jedan kvalitetni vid zabave (npr. plesni nastupi, turniri u PlayStationu…), a udrugama će se dati prostor za vlastitu promociju. Detalji o programu bit će poznati uskoro, ali nema sumnje da će se za svakog pronaći po nešto.

Dotad, svi filmoljupci mogu se ovu subotu zaputiti i na 22. Dane hrvatskog filma. Naime, na ovogodišnji natječaj, pristiglo je gotovo 300 filmova u kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi i glazbeni spotovi. Selekcijska komisija 22. DHF-a, u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, u službenu je konkurenciju uvrstila 106 domaćih filmskih naslova, između ostalih i prošlogodišnji foršpan za Riječno kino, nastao u produkciji Kinokluba Karlovac, autora Pavla Kocanjera, Marka Pekića i Kristijana Protulipca. Karlovački kinoklubaši očito se jednako dobro snalaze u organizaciji filmskih događanja, kao i u produkciji filmova. Foršpan će biti prikazan u subotu, 20. travnja u 18 sati u dvorani Studentskog centra u Zagrebu.