Uskoro obnova starih gradova Karlovačke županije?

CETINGRAD / JOSIPDOL – Na području naše županije postoji čitav niz starih gradova kojima je potrebna obnova ili barem očuvanje od daljnjeg propadanja. Zahvaljujući projektu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, neki od tih gradova uskoro bi mogli dobiti bar dio sredstava potrebnih za obnovu.

Zahvaljući Razvojnoj agenciji Karlovačke županije, te županijskoj Turističkoj zajednici nekoliko starih gradova – među njima Cetin i Modruš kandidirani su u projekt Zaštite zapuštenih turističkih bisera.

Značaj starog grada Cetina je velik, pdosjetimo samo kako je ovdje 1527. održan Hrvatski državni Sabor. Još 2010. godine krenula je sanacija starog grada, a spomenutim projektom Cetin je kandidran za sredstva iz fondova EU.

Projektom su zadovoljni i u Josipdolu, naime zahvaljući ovim sredstvima krenulo bi se u očuvanje starog grada Modruša, iako su neki koraci već učinjeni, no nedostatak financijskih sredstava koči obnovu.

Uz navedene stare gradove valja istaknuti da su u ovaj projekt uključeni i stari grad Dubovac, Bosiljevo, te Novigrad na Dobri. Koliko će sredstava stići iz Europske unije vidjet ćemo, no pretpostavka je kako ni taj novac neće biti dovoljan za cjelokupnu obnovu ovih spomenika hrvatske kulture.