Karlovčanka Anida Kušećek ide na svjetsko prvenstvo u London

KARLOVAC – Karlovčanka Anida Kušećek, polaznica od samih početaka karlovačkog plesa i fitnessa na šipci, trenutna je viceprvakinja Hrvatske te je ove godine očekuje i nastup u oštroj konkurenciji na svjetskom prvenstvu u Londonu. Uz višemjesečne pripreme i slaganja koreografije u suradnji s trenericom, uspjela je postići zavidan uspjeh i nadmašiti ostale natjecateljice, od kojih se većina tim sportom bavi mnogo duže od nje. Ovaj sport u Karlovcu je prisutan od veljače 2011. godine zahvaljujući instruktorici Dini Crnec, a od jeseni prošle godine održava se na stalnoj lokaciji u prostorijama ŠAK “Dinamic”, u sportskoj dvorani Mladost nedjeljom u večernjim satima. Trenerica Dina Crnec usavršavala se kod svjetski poznatih stručnjaka Jenyne Butterfly, Anastasie Skukhtorove, Alethee Austin te trenirala u renomiranim američkim studijima BeSpun i Shine Fitness. Stečena znanja kombinira sa 15-godišnjim iskustvom u sportskim plesovima te kao trener i plesni pedagog vodi treninge i radionice u drugim gradovima te radi na promociji ovoga sporta.

U Karlovcu se primaju novi polaznici sve do kraja travnja. Svi oni koji se žele okušati u ovom sportu mogu se prijaviti na saltriks@gmail.com. Svjetska organizacija – International Pole Dance Federation trenutno provodi kampanju uvrštavanja ovoga sporta na Olimpijske igre 2016. godine. Razlog sve veće popularnosti ovog sporta leži u činjenici da se kombinira aerobno i anaerobno vježbanje, čime se razvija snaga i fleksibilnost, tonus kompletnog tijela i izgrađuje samopouzdanje. Pole dance fitness / ples i fitness na šipci je oblik tjelovježbe u kojem se kombiniraju ples, joga, gimnastika i akrobatika oko vertikalno postavljene šipke. Jedna od baza toga sporta vještina je kineske šipke – oblika muške akrobatike izvođene u kabareu, cirkusu i kazalištu bez primjesa erotskog nastupa. Ova je vještina stara preko 800 godina i porijeklom dolazi iz Indije. Muškarci su koristeći izdržljivost, fleksibilnost i snagu izvodili varijacije pokreta penjući se, vrteći i spuštajući oko drvenog stupa, koji je u promjeru bio dvostruko širi od današnje šipke.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća kabareti i cirkusi koristili su ples na šipci radi izvođenja burleski – ismijavanja ozbiljnih manira i načina života. Erotski striptiz se počeo razvijati tek osamdesetih godina u Kanadi i Americi. Desetak godina kasnije ples na šipci počeo je biti zanimljiv plesačima i sportašima kao rekreacijski i natjecateljski sport.


{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/pole_dance/*{/rokbox}