Svjetski dan knjige u Gradskoj knjižnici “I.G. Kovačić” i knjižnici OŠ “Braće Seljan”

KARLOVAC – Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare te se sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

Svjetski dan knjige bogatim noćnim programom pod nazivom “Noć knjige”, sutra će obilježiti i karlovačka knjižnica “Ivan Goran Kovačić”. Program počinje u 18 sati na Odjelu za djecu i mladež. Djeca će imati priliku susresti se s književnicima Igorom Demetrom i Vladom Halovanićem te će moći čitati vlastite i pjesme poznatih pjesnika na temu proljeća. U programu će sudjelovati polaznici pjesničke grupe Dječjeg odjela knjižnice, polaznici radionice “Stihovi u proljeće“, skupina darovite djece OŠ “Grabrik“, te polaznici Kreativnih radionica za slobodno vrijeme “ARSLUSUS”. Nakon toga, u 21 sat najavljen je književni maraton. U maratonu će sudjelovati karlovački književnici Zoran Janjanin, Darko Lisac, Irena Lukšić, Luka Mavretić, Željko Mavretić, Ana Postružnik, Irena Pušnik, Barica Rupčić, Mojca Rapo, Želimir Sain, Ana Škrtić i Nataša Vojnović. U pauzama književnog maratona posjetitelji će moći uživati u dobroj glazbi karlovačkih glazbenika. Nastupit će Viktor Vidović i dueti “Dream Season” i “Duo Amaro”. “Noć knjige” obilježit će se sutra i u Osnovnoj školi “Braće Seljan”.

U 11 sati karlovački pisac Marinko Marinović predstavit će svoju knjigu “Dabar Karlo”. Uz predstavljanje knjige “Dabar Karlo“, bit će postavljena izložba lutaka „Oproštaj od djetinjstva“, učenice 5.b razreda Mije Mikšić. U 18 sati najavljeno je gostovanje predsjednika CEIK-a i autora knjige “40 godina na vrhu“ Mladena Kuke. Ove aktivnosti uključene su u Nacionalni projekt “Noć knjige“, a uz Gradsku knjižnicu “I. G. Kovačić“, školska knjižnica „Braća Seljan“ jedina je školska knjižnica iz Karlovca prijavljena za sudjelovanje u ovom projektu.