web karijera 1160*120
web struka 1160*120

300 tisuća kuna za razvoj seoskog turizma i zadrugarstva

BRODARCI – Grad Karlovac i ove godine izdvaja 300 tisuća kuna za projekte razvoja seoskog, lovnog i ribolovnog turizma te zadrugarstva i strojnih prstenova. S dobitnicima sredstava, njih 10, ugovore je potpisala zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković i to u Brodarcima, na lokaciji tradicijskog sela obitelji Čvangić.

Obitelj Čvangić u procesu je izgradnje tradicijskog sela na području Brodaraca, no osim toga članovi obitelji aktivni su i u izradi narodnih nošnji, naime Tamara Krklec Čvangić već godinama izrađuje nošnje po narudžbi, a osim hrvatskih KUD-ova narudžbe stižu iz cijelog svijeta.

Obrt MA-LA trenutno ima dvoje zaposlenih i jednu radnicu na probnom radu, a ovo nije specifičan posao, jer osim znanja zahtjeva spretnost i volju kaže Tamara Krklec Čvangić. Trenutno su na ovom imanju uređene 3 kuće, no to nije kraj, naime u planu je izgradnja još nekoliko tradicijskih objekata.

Lokalna zajendica bitna je malim poljoprivrednicima i proizvođačima, smatraju i ostali koji su primili poticaje grada. Najviše novca, 70 tisuća kuna iz natječaja za projekte razvoja zadrugarstva i strojnih prstenova dobila je Udruga uzgajivača svinja i strojni prsten Karlovačke županije. Oni će prvi u Hrvatskoj nabaviti cisternu za gnojovku i tako ispuniti uvjete dobre prakse koje su u skladu sa EU nitratnim direktivama. Radi se o cisterni koja gnojivo injektira u zemlju, a ne rasipava je po površini.

U Gradu su svjesni da je malim poduzetnicima, te obrtima bitan ovakav način poticaja, stoga iz godine u godinu pokušavaju pomoći onima koji pokazuju najveći potencijal.

Grad će i u budućnosti nastaviti poticati ovakve projekte, dovršava Kolaković, a obitelj Čvangić uskoro bi mogla otvoriti i novu etno kuću, čekaju se samo dozvole.