web karijera 1160*120
web struka 1160*120

U Karlovcu vrlo visoke koncentracije peludi u zraku

KARLOVAC – Zbog produljene zime i mogućeg brzog dolaska pravog ljeta i visokih temperatura, razina peluda u zraku bit će najveća u zadnjih 50 godina te će utjecati na sve veći broj ljudi, upozoravaju stručnjaci. Iako upozoravaju da će to doći do izražaja osobito u lipnju, u zraku grada Karlovca već sad su utvrđene vrlo visoke koncentracije peludi drveća. Naime, u 1 m³ zraka utvrđeno je 1.500 peludnih zrna drveća.

Dominiraju peludi umjereno alergogenog hrasta i graba. Peludi breze, platane i bukve također su utvrđene u visokim koncentracijama. Pelud visoko alergogenih trava i dalje je prisutna u niskim koncentracijama.

Alergija je jako slična prehladi, a najlakše ju je prepoznati ako se svake godine javlja u isto vrijeme. Kihanje, svrbež i začepljenost nosa ili vodeni iscjedak iz nosa, suzenje očiju ili pak otežano disanje tipični su simptomi alergije na pelud od koje svake godine oboljeva sve više ljudi. Peludna groznica obično objedinjuje alergijsku hunjavicu i alergijski konjunktivitis, a antihistaminici mogu samo ublažiti tegobe.