zf_1

BEČKI NOVIGRAD – 46-oro hodočasnika iz Karlovca odalo je počast Petru Zrinskom i Frani Krstu Frankopanu u Bečkom Novigradu. Ovo tradicionalno hodočašće povodom obljetnice pogubljenja Zrinskog i Frankopana, od 1999. godine organizira Zmajski stol u Karlovcu Družbe ”Braće hrvatskog zmaja”, a ove se godine kao suorganizator priključio i Prvi mješoviti pjevački zbor hrvatskih branitelja ”Petar Svačić” Karlovac.

Kao i svake godine, u odavanju počasti pridružili su im se i predstavnici Veleposlanstva RH u Republici Austriji predvođeni dr. Zdenkom Weber, hrvatskih udruga u Austriji te gradišćanskih Hrvata.

Obilježavanju 342. obljetnice pogubljenja Zrinskog i Frankopana, prisustvovao je najveći broj hodočasnika do sada, njih više od 130. Ispred mjesnog groblja formirana je povorka koja se potom uputila na grobno mjesto Zrinskog i Frankopana, njihovog posljednjeg počivališta van Hrvatske prije preseljenja posmrtnih ostataka u Zagrebačku katedralu. Pokraj groba je održana kratka komemoracija.

Nakon molitve za pokojnike koju su održali vlč. Antun Hoblaj i vlč. Norbert Ivan Koprivec, te nastupa karlovačkog zbora ”Petar Svačić”, na grob su položeni vijenci te zapaljene svijeće. Nužno je napomenuti kako je za obnovu grobnog mjesta zaslužan upravo Zmajski stol u Karlovcu. Naime, prilikom prve posjete 1999. godine ostali su neugodno iznenađeni stanjem zapuštenosti u kojem se nalazi, stoga su već iduće godine pokrenuli i završili njegovo uređenje. Iako je on prazan, ističu kako je i dalje najdostojnije izvandomovinsko okupljalište Hrvata na spomendan zrinsko-frankopanske pogibije.

Položivši vijence na posljednjem počivalištu, povorka je krenula prema mjestu smaknuća dvojice velikana gdje su na ostacima nekadašnjih starih zidina postavljene tri spomen ploče, na latinskom, njemačkom i hrvatskom jeziku, kao podsjetnik na njihovu pogibiju 30. travnja 1671. godine.