web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Uginula legendarna Zola, pas vodič Mirsada Bećirovića

KARLOVAC – Legendarni pas vodič Mirsada Bećirovića Zola, danas je u ranim jutarnjim satima uginula nakon 14 i pol godina. Zola je bila najpoznatiji pas vodič u Hrvatskoj, poznata po tome što je sa Mirsadom obilazila vrtiće, škole i institucije u sklopu edukacija o pristupu i komunikaciji slijepim osobama, a mlađoj populaciji poznata i kao akterica prvih slikovnica o psima vodičima o njoj su napisane četiri slikovnice a snimljene su i pjesme.

Zahvaljujući Zoli psima vodičima omogućen je ulazak u nagibne vlakove, a zaslužna je i za povelju UNICEFA za najakciju Grada Karlovca za projekt ”Pruži mi ruku budi mi prijatelj” u sklopu kojeg su nastale prve slikovnice o psima vodičima, bila je jedan od najfotografiranijih pasa, bila je na milenijskoj fotografiji Šime Strikomana, a slikao ju je i Stefan Lupino. Ovjekovječila ju je i akademska slikarica Alesandra Goreta koja je i izradila crteže za slikovnice o psima vodičima. Ostavila je povijesni i neizbrisiv trag u realizaciji prava i statusa slijepih osoba i pasa vodiča, bila je prepoznatljiv brand Grada Karlovca i Karlovače županije.

Zola je umirovljena prije tri godine na Dan Grada Karlovca 13. srpnja, a udomila ju je dr.vet. Nina Domišljanović iz Veterinarske ambulante PET PLUS kojoj se ovim putem iz Udruge zahvaljuju na ljubavi i brizi koju su ona i njezina njezina obitelj pružili Zoli do posljednjeg trenutka. Zola će biti pokopana na ranču obitelji Domišljanović.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/zola_uginula/*{/rokbox}