Policija kontrolira traktoriste

KARLOVAC – Prema statističkim pokazateljima na području Policijske uprave karlovačke tijekom 2012. godine evidentirano je ukupno 30 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora i njihovi putnici dok je godinu ranije takvih prometnih nesreća bilo 28. U tim prometnim nesrećama u 2012. godini jedna osoba je smrtno stradala, dvije osobe su teško, a tri osobe lakše ozlijeđene. Usporedbe radi tijekom 2011. godine u spomenutim prometnim nesrećama nije bilo smrtno stradalih osoba, jedna osoba je teško, a pet osoba lakše ozlijeđeno. Jedan od uzroka prometnih nesreća bio je i alkohol (2012. godine pod utjecajem alkohola bilo je sedam sudionika, a 2011. godine šest).

S obzirom na navedeno i na trend povećanja stradalih osoba, kao i očekivanu pojačanu prisutnost traktora i njihovih priključnih vozila, te radnih strojeva na prometnicama, policija će u narednom periodu pojačano provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih upravo na ovu skupinu sudionika u prometu.

Ovom prilikom iz policije podsjećaju vozače ovih kategorija vozila da u cilju podizanja prometne kulture na višu razinu i smanjenja broja prometnih nesreća vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti kočnica i upravljačkog mehanizma, da registriraju i osiguraju svoja vozila, da ne upravljaju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola, te da prilikom izlaska na suvremeni kolnički zastor uklone blato s kotača i posebice obrate pozornost i propuste sva vozila koja se kreću tom prometnicom. Oni koji se ne pridržavaju navedenih odredbi bit će sankcionirani sukladno važećim zakonskim propisima, a kazne za nepridržavanje ovih odredbi kreću se u rasponu od 700 do 20 tisuća kuna, a savjesnim ponašanjem vozači ih mogu izbjeći, te pridonijeti povećanju svoje sigurnosti i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.