web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Počinje slavlje Vaskrsa

KARLOVAC – Uskrs ili Vaskrs najveći je i najvažniji kršćanski blagdan. Njime kršćani slave jednu od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće. Rimokatiolici su ga slavili 31. ožujka, a pravoslavci će to učiniti u nedjelju 5. svibnja.

Protojerej-stavrofor Srpske pravoslavne općine i parohije u Karlovcu Slaviša Simaković najavljuje da će u nedjelju u Sabornom hramu Svetog Nikole u Karlovcu Episkop gornjokarlovački Gospodin Gerasim od 9 sati predvoditi svetkovinu Vaskrsa.

Blagovanje uz Vaskrs traje duže, a prethode mu pripreme posebice u vrijeme korizme. Tako će danas, 2. svibnja na Veliki četvrtak prije podne biti služena liturgija Svetog Vasilija Velikoga a navečer će se čitati Dvanaest strasnih evanđelja koja govore o posljednjim danima Isusa Krista na Zemlji. Sutra ujutro služe se Carski časovi, a navečer će biti večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice, odnosno platna na kome je oslikano Kristovo raspeće i njegovo polaganje u grob.

U subotu, 4. svibnja bit će liturgija Vasilija Velikog, a u nedjelju najradosnije bogosluženje, odnosno Sveta liturgija koju će služiti Njegovo preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački Gospodin Gerasim.