web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Mladi iz Turske i Walesa u ZUK-u i Skakavcu učili o vodama i okolišu

ZAMRŠJE – U sklopu projekta ”Djeluj lokalno, misli globalno” od 1. do 5. svibnja šestero mladih iz Turske i Walesa boravilo je u Hrvatskoj, u prostorijama Društva za promicanje kulture življenja ”Zvono uz Kupu” u Zamršju. Sukladno unaprijed određenim aktivnostima projekta, koji se provodi uz financijsku potporu Agencije za mobilnost i programe Europske unije, volonteri ZUK-a su mlade poveli u posjet OŠ Rečica, gdje su održali radionice i prezentacije kojima je cilj povećati svijest o potrebi očuvanja okoliša.

Osim toga, sudionici projekta su predali na recikliranje PVC ambalažu i papir koji su učenici i djelatnici škole skupljali mjesecima. Skupljena sredstva upotrijebljena su za sadnju cvijeća i ukrasnog bilja u krugu škole.

Sudionici projekta posjetili su i OŠ Skakavac gdje su tamošnji učenici na engleskom održali prezentaciju o zaštićenom lokalitetu Cretu Banski Moravci, koji su kasnije i počistili od smeća te istražili stanje u kojem se Cret nalazi.

Mladi su sa volonterima ZUK-a i svima zainteresiranima provodili vrijeme upoznavajući razlike u kulturama, obilježili su Međunarodnu godinu vode posjetivši obale rijeke Kupe i Park prirode Lonjsko polje naglašavajući važnost zaštite tekućica kao i močvarnih područja.

Iako je razmjena mladih gotova, projekt će se nastaviti promovirajući važnost zaštite okoliša.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/inicijativa_zuk/*{/rokbox}