KABA

Više od 700 sudionika na vojnoj vježbi Spremnost-13

SLUNJ – Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja održana je taktička vježba s bojevim gađanjem “Mehanizirana bojna u obrani s prelaskom u protunapad”.

TVBG predstavlja prvi dio vježbe “Spremnost-13”, koja traje od 3. do 11. svibnja, a nazočili su joj predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić, visoki vojni i državni dužnosnici, bivši načelnici GS OSRH kao i veleposlanik SAD u RH Kenneth Merten. Vježbu su također pratili i župan Karlovačke županije Ivan Vučić te gradonačelnik Slunja, Ivan Bogović .

Uoči početka vježbe nazočne su pozdravili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Dragutin Repinc, provedbeni časnik vježbe zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadir Boris Šerić te direktor vježbe brigadir Tihomir Kundid koji su iznijeli osnovne informacije.

Svrha taktičke vježbe s bojevim gađanjem jest prikaz uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi Gmtbr-e u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi obrambenih i napadnih borbenih djelovanja kroz usklađeno višerodovsko te intergransko djelovanje sa snagama US Air Force. Naime na vježbi su sudjelovala i dva američka aviona F-16 iz baze u Avianu.

Tijekom vježbe u simuliranim uvjetima bojišta u četrdesetak minuta prikazana je integracija vatri, upravljanje vatrom i manevrom te manevarske i vatrene mogućnosti postrojbi i borbenih sredstava. Vježba je provedena kroz scenarij djelovanja ojačane mehanizirane bojne i kroz četiri faze: organizaciju obrane, provedbu obrane, prelaska u napad te gonidbu, a sudjelovalo je više od 700 pripadnika OSRH i USAF-a.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/slunj_spremnost/*{/rokbox}

omicron