Predstavljen “Ljetopis planinarskog društva Dubovac”

KARLOVAC – U Maloj vijećnici Grada Karlovca predstavljena je monografija “Ljetopis planinarskog društva Dubovac ”1923.-2013.” Autor monografije je Vitomir Murganić, predsjednik Planinarskog društva Dubovac, kojeg čini 500 članova. O monografiji koja je ovih dana izišla iz tiska uz autora su govorili gradonačelnik Karlovca, Damir Jelić i prof. Vladimir Peršin Mrkvica te član Planinarskog društva Dubovac, Stanislav Rožman. Kroz ovu Monografiju na 500 stranica čitatelj će imati priliku upoznati planinarstvo u Karlovcu od njegovih začetaka do danas. Govoreći o novoj knjizi autor je naglasio da je proputovao gotovo čitavu Hrvatsku kako bi sakupio vrijedne materijale. Monografija je opremljena s više od tisuću fotografija. Zanimljivo je spomenuti da je najstarija fotografija u “Ljetopisu planinarskog društva Dubovac ” ona iz 1898. godine.

– Danas bi uz ovu knjigu željeli ponovno probuditi mlade. Da se oni zainteresiraju, i nađu sebe. Moram spomenuti da planinarstvo nije samo od 1923., ono je mnogo starije. Imamo dokumente da je već ban Jelačić bio na Kleku. Planinari su bili ti koji su sakupljali podatke i gradili kuće. Dakle, širili su ono što je bilo itekako vrijedno, a to je izlazak čovjeka u prirodu, rekao je prof. Vladimir Peršin Mrkvica.

dubovac_02

Govoreći o knjizi gradonačelnik Damir Jelić također je naglasio koliko je planinarstvo dobro te od kojeg je značaja osobito za mlade ljude.

– Ovaj “Ljetopis planinarskog društva Dubovac” toliko povuče, s toliko fotografija i povijesne dimenzije, ali tako svježe kroz oslikane fotografije.S druge strane u ovim fusnotama uz fotografiju se može vidjeti i životopis ljudi koji su prošli ili koji su u Planinarskom društvu. Knjiga je sigurno jedno „plućno krilo” grada. Jedan lijepi kamenčić u našem mozaiku. Osjećam jedan poseban nacionalni naboj u ovom djelu i na tome sam vam zahvalan, rekao je gradonačelnik Jelić.

dubovac03

Inače, Planinarsko društvo Dubovac ove godine obilježava 90-tu godišnjicu i 130-tu godišnjicu organiziranog planinarstva u Karlovcu. Monografija će biti predstavljena javnosti danas u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u 18 sati. Isto tako prezentacija knjige bit će 11.svibnja ove godine u paviljionu Katzler s početkom u 11 sati. Monografiju možete kupiti u Lin trgovini te VBZ knjižari u Radićevoj ulici. Cijena za članove Planinarskog društva „Dubovac” iznosi 99 kuna, za članove Hrvatskog planinarskog saveza 149 te 199 kuna za sve ostale.