Naj orači Hrvatske Marijo i Ivan Spudić idu na Svjetsko prvenstvo u Kanadu

KARLOVAC – U Uredu župana održana je konferencija za medije povodom 60. Svjetskog natjecanja u oranju u kanadskoj Alberti. Na natjecanju će sudjelovati dva orača iz Karlovačke županije, prvaci Hrvatske u oranju ravnjaka i premetnjaka, Marijo i Ivan Spudić iz Barilovačkog Leskovca.

oraci01

Osim njih, na pressici je govorio i župan Ivan Vučić, predsjednik Svjetske oračke organizacije Tugomir Majdak, predsjednik Uprave „PPK” Zvonimir Crnković te načelnik općine Barilović Dražen Peraković. Nakon što su pokazali što znaju na svjetskim prvenstvima u Austriji, Sloveniji i na Novom Zelandu naši orači idu pokazati kako se ore i preko bare. Tamo ih očekuje jaka konkurencija. Na Svjetskom prvenstvu sudjeluje 25 zemalja, trening će trajati 4 dana, a natjecanje 2 dana. Naše predstavnike u Kanadu prati trener trener, Siniša Hrgović te načelnik općine Barilović Dražen Peraković i predsjednik Svjetske organizacije orača Tugomir Majdak. Župan Ivan Vučić zaželio je natjecateljima sreću i uspjeh, a oračima će sreće i uspjeha trebati i sutra. Naime, općina Barilović domaćin je 9. Županijskog natjecanja orača, a natjecanje će se održati na parceli Marija Spudića, na Logorištu. Organizatori tog natjecanja su, uz Karlovačku županiju i općinu Barilović, Udruga orača Karlovačke županije i poljoprivredna savjetodavna služba. Dva pobjednika natjecanja idu u Slavonski Brod na Državno natjecanje.

oraci

Natjecanje u Kanadi bit će održano od 19 do 21 srpnja, a župan Vučić kako bi oračima osigurao što ugodniji boravak u Kanadi kontaktirao je tamošnju Hrvatsku bratsku zajednicu. – Nastojat ćemo pomoći da našim oračima u Kanadi smanjimo troškove, na taj način da pokušamo preko Hrvatske bratske zajednice u Kanadi naći traktore, da oni ne bi putovali iz Hrvatske. Tada bi putovali samo naši plugovi, kazao je župan Ivan Vučić.