Palijativna skrb središnja tema Svibanjskih zdravstvenih dana

KARLOVAC – 35. Svibanjski zdravstveni dani, u organizaciji Karlovačke županije, karlovačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora i Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa obilježeni su danas i to nizom događaja. Tema ovogodišnjih Zdravstvenih dana je „Palijativna skrb – izazov na početku trećeg milenija.“

A zašto baš palijativna skrb kao vodeća tema? Naime, stanovništvo sve više stari i demografska slika se mijenja. Upravo ta problematika starijih osoba i osoba koje boluju od teških bolesti, a nisu nužno stare, a kojima se ne može omogućiti izlječenje, ali im se mogu smanjiti patnje i učiniti život lakšim, usmjerila je organizatore na ovu bitnu temu. O stanju palijativne skrbi u našoj županiji i Republici Hrvatskoj govorio je dr. Ronald Lipovščak iz Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa.

zd_02

– Trendovi su danas da se nastavi razvijati palijativna skrb, posebice ulaskom u Europsku uniju. Ta bi strategija trebala zaživjeti i poticaji za to krenuli su i sa strane Ministarstva zdravlja i palijativna skrb imat će veliku ulogu u zdravstvu Karlovačke županije, ali i Hrvatske u cijelosti, rekao je dr. Lipovščak. Za građane je organizirana radionica pod nazivom Trening osnovnih postupaka oživljavanja uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora te je postavljen Info pult s promotivnim materijalima i savjetima vezanim uz palijativnu skrb. U programu ovih zdravstvenih dana sudjelovalo je više od 20 predavača, uz goste iz Zagreba i Rijeke, osim okruglog stola o palijativnoj skrbi održan je i okrugli stol na temu eutanazije, koja je još uvijek u našoj zemlji tabu tema. Rezultati i zaključci današnjeg skupa bit će dostupni u tiskanom izdanju u stručnom glasilu Hrvatskog liječničkog zbora.