Razotkriveni prevaranti

KARLOVAC – Policijska uprava karlovačka u suradnji s policijskim upravama: zagrebačkom, sisačko-moslavačkom i istarskom, te Općinskim državnim odvjetništvom u Karlovcu provela je koordiniranu akciju i opsežno kriminalističko istraživanje zbog kaznenih djela prijevara počinjenih na području Hrvatske.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da postoji osnova sumnje da su 44-godišnjak i 40-godišnjakinja tijekom ožujka i travnja 2013. godine, kontaktirali oštećenike sa područja raznih župnih ureda u Hrvatskoj, neistinito im pri tome predočavajući da će za te župe donirati novčana sredstva u iznosima od više desetaka tisuća eura, te da im se u tu svrhu predaju novčani iznosi od 5 do 20 tisuća eura. Nakon što su im pojedini oštećenici, povjerovavši u istinitost njihovih navoda, predali novčane iznose, osumnjičeni bi novac zadržali za sebe a obećane donacije nisu uplatili.

Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima je više desetaka tisuća eura.

Zbog sumnje da su 44-godišnji hrvatski državljanin i 40-godišnja državljanka Bosne i Hercegovine počinili ukupno 12 kaznenih djela prijevare opisano članku 236. st. 2. Kaznenog zakona (od čega je devet kaznenih djela bilo u pokušaju, a tri su dovršena) oni su jučer tijekom dana uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku, a potom dovedeni i na Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu.