web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Akcija “Vlak je uvijek brži”

KARLOVAC – HŽ Infrastruktura d.o.o. nastavlja provoditi akciju “Vlak je uvijek brži” čija je svrha djelovati preventivno na sve sudionike u prometu i upozoriti na opasnosti koje prijete pri neopreznom prelaženju preko željezničko-cestovnih prijelaza. Stoga su predstavnici HŽ Infrastrukture i policijski službenici na željezničko-cestovnom prijelazu Ilovac, upozoravali sudionike u prometu na opasnosti pri prelaženju preko pruge. Naime, prema podacima kojima raspolaže HŽ Infrastruktura u većini slučajeva uzrok nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima je nesmotrenost vozača, ali i pješaka.

A koliko su vozači automobila neoprezni imali smo se i sami prilike uvjeriti. Upravo za vrijeme ove akcije unatoč zvučnoj i svjetlosnoj signalizaciji jedan se vozač osobnog automobila na to oglušio, očito nesvjestan da je tim činom ugrozio vlastiti život. Nesmotreni vozač zbog toga će biti kažnjen.

Inače, u 2012. godini na željezničko-cestovnim prijelazima na hrvatskoj pružnoj mreži dogodilo se 45 nesreća, u kojima je osam osoba smrtno stradalo, a 15 ih je teže ozlijeđeno. Pri naletu cestovnog vozila na spuštene polubranike slomljena su 543 polubranika pri čemu je počinjena milijunska materijalna šteta.

Sve željeznice na svijetu bore se s problemom sigurnosti na željezničko cestovnim prijelazima. I u Hrvatskoj se ulaže u povećanje tehničke razine osiguranja, nažalost to ne podrazumijeva i proporcionalno smanjenje broja nesreća jer nedisciplinirani vozači krše sva pravila. Stoga poruka ove današnje akcije glasi: Ne ignorirajte prometne znakove i ne prelazite nasilno kroz spuštene polubranike. Čuvajući svoj život čuvate i tuđe živote. A osim vozačima kao ciljanoj skupini akcije “Vlak je uvijek brži” HŽ Infrastruktura se obraća i djeci osnovnih škola. Uz akciju “Vlak je uvijek brž” i za učenike 7. i 8. razreda Osnovne škole Mahično održana je i akcija “Stvaraj, a ne uništavaj”. Ta je akcija provedena kako bi se spriječilo uništavanje željezničkih prostora i vlakova koje će učenici sasvim sigurno koristiti na putu do škole.