web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Ministar Maras najavio: Smanjit ćemo broj dozvola potrebnih za realizaciju projekata

KARLOVAC – Krenuti u izgradnju objekta i nije veliki problem. No problem je dobiti dozvolu da bi uopće mogli početi s radovima. Birokracija je i dalje veliki aparat koji sporo radi, a proces dobivanja dozvola, traje ponekad i godinama. I to je činjenica koju vlada nastoji promijeniti, kazao je u Karlovcu ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras.

Vlada je u fazi smanjivanja broja potrebnih dozvola, a s druge strane u pripremi je i Zakon o strateškim investicijama koji je podigao puno prašine no Vlada od njega očekuje puno. Prvenstveno u onom dijelu koji se odnosi na rokove, koji će morati biti poštivani, a bit će i skraćeni. Ako ne dobijete odgovor u zakonskom roku, to će se smatrati ”šutnjom administracije”, odnosno da je odobreno ono što investitor traži, napominje Maras. Ali to se ipak odnosi samo na velike projekte teške više od 20 milijuna eura.

Novost je i Zakon o investicijama prema kojemu, ako imate invvesticiju veću od 50 tisuća eura, a kojom otvarate najmanje 3 nova radna mjesta, država daje poticaj do 9 tisuća eura.

Ministar Maras najavio je i Zakon o inovacijama kojeg Vitezovi hrvatskog inovatorstva dugo priželjkuju, a s nekim prijedlozima već su krenuli prema Vladi. U suradnji ministarstvom gospodarstva te ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, do kraja godine bit će prezentiran Zakon o inovacijama. Jer spoj inovacija, znanosti i uspješnog poslovanja je nužno kako bi naše gospodarstvo bilo konkurentno te stvotilo veću dodanu vrijednost, zaključuje ministar Maras.

Pitanje je, je li konačno došao taj trenutak da je Vlada shvatila vapaje koje Vitezovi hrvatskog inovatorstva, već mjesecima upućuju. Već odavno su Vladi poručili kako se nešto mora učiniti, inače Hrvatsku ne očekuje svijetla budućnost.