Proslava 10 godina rada bošnjačkih asocijacija u gradu i županiji

KARLOVAC – Bošnjačke asocijacije na području grada Karlovca i Karlovačke županije djeluju već deset godina. Tim povodom u subotu će u Zorin domu biti održan susret na kojem će se predstaviti folklorni ansambli, a biti će postavljena i izložba fotografija Alije Akšamije.

U travnju 2003. godine osnovana je Bošnjačka nacionalna zajednica Karlovca i županije, a već u svibnju iste godine raspisani su prvi izbori za Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Karlovačke županije, općina Vojnić i Cetingrad, te za predstavnika grada Karlovca. Ubrzo nakon osnivanja iznajmljen je prostor u Grabriku, koji je u vlasništvu grada.

2007. predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice pomogli su i sudjelovali u osnovanju Džemata Karlovac, a 2008. godine osnovana je i Udruga bošnjaka branitelja iz Domovinskog rata. Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine na području Karlovca živi 250 Bošnjaka i nešto više od 400 osoba koje su se izjasnili kao muslimani.

Svečanost u Zorin domu započinje u subotu u 18 sati, a od 18,30 možete uživati u nastupima KUD-a Maljevac i Folklornog ansambla Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske. U 19,45 je predviđeno otvorenje izložbe fotografija Alije Akšamije.