web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Sanacijsko vijeće uskoro dolazi u karlovačku Opću bolnicu

KARLOVAC – Karlovačka Opća bolnica je uz požešku, jedina od 30 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, dobila pozitivno mišljenje državne revizije. No također je i među onima koje ulaze u Vladin program sanacije zbog duga od 36 milijuna kuna dobavljačima koji su nastali i prije nego što je 2008. godine, preuzeo vodstvo bolnice, napominje ravnatelj Nedjeljko Strikić.

U sanaciju su, dodaje Strikić, krenuli jer su stavili interese bolnice ispred interesa uprave i menadžmenta, jer s ovim uvjetima poslovanja te proračunom Karlovčke županije, nisu bili u mogućnosti vratiti dugove.

U karlovačku bolnicu tako među prvima uskoro dolaze i Sanacijsko vijeće te upravitelj. Naime Sanacijsko vijeće trebala bi sutra imenovati Vlada na svojoj sjednici, a sastavljat će ga po jedan predstavnik ministarstva zdravlja, financija te predstavnik bolnice. Ono će imenovati novu upravu, menadžment te ravnatelja. No sanacija nije samo platiti stare dugove, potrebne su strukturne promjene, istiće Strikić, na koje svi moraju biti spremni. Dostupnost usluga pacijentima neće biti smanjena, već se racionaliziraju poslovi.

Resorno ministarstvo već je odabralo konzultantsku tvrtku koja će napraviti master plan bolnica. Karlovačka bolnica tako je jedina županijska bolnica s kojom konzultanti već razgovaraju o izradi master plana, kako bi vidjeli način na koji sada funkcionira poslovanje u bolnicama.

Njihovo viđenje zdravstvenog sustava, kaže Strikić, nije daleko od onoga kakvog ga on vidi. No to je cjelokupna reforma sustava koji stalno stvara nove gubitke, a koja neće biti lagana. Naravno ona će potrajati godinama jer mora biti temeljna. Ako sanacija ne uspije, stanje u zdravstvu će, prognozira Strikić, biti gore nego što je danas.

Ići će se i na određeno smanjivanje zaposlenika, no otkaza, ne bi smjelo biti. Karlovačka bolnica otkako sam ja na čelu, smanjivanje viška, obavljala je prirodnim odljevom ljudi i nastojat ćemo da to ostane praksa i dalje, zaključio je ravnatelj Strikić.