web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Dobrovoljni vatrogasci bore se s legalizacijom domova – gradska zajednica najavljuje pomoć

KARLOVAC – Osim s nedostatkom osobne zaštitne opreme, ljudstva te starosti vozila, dobrovoljna vatrogasna društva suočavaju se s još jednim problemom – legalizacijom svojih domova. Vatrogasna zajednica grada Karlovca nudi im pomoć.

Upravni odbor i zapovjedništvo karlovačke Vatrogasne zajednice održalo je nekoliko sastanaka gdje su uočena dva vodeća problema. Prvi je legalizacija vatrogasnih domova koja iziskuje znatna financijska sredstva, a u pomoć DVD-ima priskočit će gradska vatrogasna zajednica, koja će prikupiti zahtjeve, financirat će biljege od 70 kuna po zahtjevu i proslijediti dokumentaciju u Grad. No postoje domovi koji nisu u vlasništvu društava, već grada ili su na privatnim parcelama što dodatno stvara probleme, kazao nam je predsjednik Vatrogasne zajednice grada Karlovca, Željko Šafar.

Apeliramo na Grad da razmisli o naknadama za legalizaciju, da možda DVD-ima napravi iznimku pa kao na razini države, omogući legalizaciju za jednu kunu ili odgodu plaćanja, poručuje Šafar.

Vremena je sve manje, krajnji rok je 30. lipnja. Gradska zajednica broji 23 klasična DVD-a, Javnu vatrogasnu postrojbu te DVD Zdravstvo. Do sada je postupak pokrenulo 8 društava, dok ih 15-ak još nije.

Drugi problem je stanje operative u dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja je ovih godina bila dosta zanemarena, napominje Šafar. Tako je formirana komisija za vatrogasnu tehniku i opremu koja je krenula po društvima kako bi utvrdila stanje opreme odnosno što nedostaje. Ta opreme morat će biti nabavljena sukladno Planu zaštite od požara za grad Karlovac.

Novo vodstvo na čelu je zajednice nešto manje od dva mjeseca i ozbiljno je pristupilo rješavanju onih stvari koje su trebale biti riješene već davno prije. O svim aktivnostima, dodaje Šafar, javnost će biti izvještena jednom na mjesec putem komisije za promidžbu i informiranje kako bi rad karlovačke Vatrogasne zajednice bio što transparentniji.