Iako su trebali biti uvedeni početkom lipnja, e-kartoni ipak kasne – potrebna nova računala

KARLOVAC – Nakon e-lista, e-naručivanja te e-uputnica, karlovačka Opća bolnica nastavlja s informatizacijom sustava. Kao pilot projekt resornog ministarstva i HZZO-a, Opća bolnica izabrana je za uvođenje e-kartona.

Iako su trebali biti uvedeni početkom lipnja, to se ipak nije dogodilo. Informatička kuća u zadnja dva mjeseca nije uspjela provesti program do kraja, jer je u pojedinim ambulantama potrebno nabaviti nova računala koja će podržavati program e-kartona što će bolnicu dodatno koštati 300 do 400 tisuća kuna, kazao nam je ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nedjeljko Strikić te nadodaje kako je u tijeku pronalazak tih sredstava kako bi e-kartoni mogli biti uvedeni u dogledno vrijeme.

Uvođenje e-kartona uvelike će olakšati rad liječnika u bolnicama te obiteljskih liječnika. Liječnici u bolnici, moći će klikom miša vidjeti na jednom mjestu sve pretrage koje je pojedini pacijent obavio u zadnjih 10 godina. Pacijent će pak dolaziti samo sa svojom zdravstvenom iskaznicom jer više neće morati nositi sa sobom svu medicinsku dokumentaciju.

Cilj e-kartona je da više neće biti moguće da se pacijentu naruči dva put ista pretraga u nekoliko tjedana jer je određenom liječniku zaboravio reći da ju je već obavio, napominje ravnatelj Strikić.

Gotovo u svakoj informatizaciji, karlovačka Opća bolnica odabrana je za pilot projekt što je veliko priznanje bolnici i povjerenje u ljude koji u njoj rade. Do sada sva provedena informatizacija funkcionira, tako da će i e-kartoni biti zasigurno uvedeni, kako bi prvenstveno olakšali pacijentima, zaključuje Strikić.