Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, zdravstveni sustav neće se puno mijenjati

KARLOVAC – Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, hrvatsko zdravstvo ulazi u jedan novi zdravstveni sustav Unije. No direktivama Europske unije zdravstveni sustavi su ipak jedno od rijetkih područja koja ostaju u nadležnosti države članice, a što je dobro za pacijente, kaže ravnatelj Opće bolnice Karlovac, Nedjeljko Strikić, jer je zdravstveni sustav u Hrvatskoj jedan od najdostupnijih pacijentima u Europi, ali i šire.

Cijena participacije koju plaćamo u Hrvatskoj jedna je od najnižih, a tako će i ostati, nadodaje ravnatelj Strikić, odnosno cijena participacija neće ići gore s obzirom da poskupljenje ne predviđaju ni reforma zdravstva niti master planovi bolnica, te gospodarska situacija u društvu.

Ali sa razvojem društva, poskupljenja će zasigurno biti, jer sustav koji je sada, jednostavno je preskup i neodrživ, objašnjava Strikić.

Otvaranje na europsko tržište, također nije ni garancija većoj dostupnosti medicinskih usluga, što znači da kada dobijete uputnicu, nećete na pregled moći otići u bilo koju zemlju članicu, jer to sustav Unije ne poznaje. Ali moći ćete od HZZO-a zatražiti hitnu zdravstvenu iskaznicu, gdje ćete u bilo kojoj zemlji članici moći dobiti hitnu pomoć.

Valja istaknuti ukoliko želite primjerice na operaciju transplantacije jetre koja u Hrvatskoj košta recimo 25 tisuća eura, a u Njemačkoj 250 tisuća, HZZO vam pokriva samo 25 tisuća, dok ostatak plaćate sami, pojašnjava Strikić.

Upravo tu je velika mogućnost hrvatskog zdravstva za koje se otvara novo tržište. Jer usluge u hrvatskim bolnicama su daleko jeftinije nego u Europi i ako budemo dovoljno dobri i kvalitetni u pružanju usluga, možemo na tržištu zdravstvenih usluga biti konkurentni te povećati šansu opstanka bolnica, zaključuje Strikić. Jedino tako će hrvatski zdravstveni model postati održiv i neće gomilati gubitke.