KABA

Retro ugođaj na novom Riječnom kinu – filmovi na 35mm projektoru

KARLOVAC – Ekipa Riječnog kina uz Karlovačko, sinoć je na Foginovom kupalištu isprobavala 35-milimetarski projektor koji će koristiti za potrebe nadolazećeg izdanja Riječnog kina (od 14. srpnja do 18. kolovoza).

– Prije par godina ovo ne bi bila neka posebna vijest u medijima, no danas, kada se sva svjetska kina digitaliziraju, postupak filmaša iz Kinokluba Karlovac i poduzeća Turbing d.o.o. u svakom slučaju je raritetan i neobičan, kazala je idejna začetnica projekta Marija Ratković Vidaković i dodaje:

Ako je po nečemu godina 2012. godina za pamćenje u povijesti filma, onda je to ponajprije po tehnološkom skoku koji se konačno dogodio. Nakon desetljeća bučnih najava i kapilarnih promjena, kinosvijet je u godini koja je za nama u skoku i preko noći preskočio u digitalu. U prošlost odlaze 35-mm projektori, postaju domena kinoteka i (još neko vrijeme) festivala, a u multipleksima i repertoarnim kinima više se neće vrtjeti celuloid. Nema više šuma projektora, krajceva, spaljenih fremova i kusavih “verzija” filma. No za filmofile su upravo šum projektora, krajcevi i spaljeni fremovi davali određenu draž filmskim projekcijama, kaže.

Organizatori se nadaju da će tako biti i ove godine na Foginovom kupalištu. Najmlađima će 35mm projektor u svakom slučaju biti iznenađenje i možda posljednja prilika da uživaju u originalnoj filmskoj vrpci, ali i da na svoje oči vide (s obzirom da će projektor biti smješten u središtu gledališta) kako se film sve do nedavno prikazivao.

Od 13 filmskih projekcija na Riječnom kinu, tri će biti prikazane s 35mm projektora: povijesna komedija “Histerija”, 26. srpnja, istoimeni homage slavnom redatelju, Alfredu Hitchcocku, 27. srpnja i jedan od najnovijih crtića iz Sony Animations Studija, “Pirati! Banda nepoželjnih” 16. kolovoza.

rijecno_kino_projektor2