Novo izdanje filmske Revije i Festivala: za titulu najboljih bore se 40 domaćih i 38 stranih filmova

KARLOVAC – I ove godine Karlovac postaje središte srednjoškolskog filma i to od 11. do 14. rujna. Ove su godine tako primljeni filmovi s čak pet različitih kontinenata i iz 30 država.

– Ovo godine zaprimljeno je 99 hrvatskih i 208 stranih filmova s kojima smo srušili naš osobni rekord zaprimljenih uradaka, kazala je ispred organizatora Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković. Za titulu najboljih borit će se pak 78 odabranih sretnika – 40 hrvatskih i 38 stranih filmova. Najzastupljeniji klub iz reda hrvatskih autora je onaj zaprešićki, Foto kino video klub Zaprešić, čiji filmovi okupiraju čak petinu revijskog programa, a u konkurenciju je uvršteno i šest filmova Karlovčana – četiri ostvarenja Kinokluba Karlovac i Videodružine Gimnazije Karlovac i dva novoosnovane udruge Izvan fokusa.

Uoči 18. Filmske revije mladeži i 6. Four river film festivala od 9. do 12. rujna Karlovac će biti i domaćin drugog Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih.

– Sudjelovat će predstavnici čak 18 europskih filmskih festivala koji u sebi sadržavaju segment filmova mladeži ili su u potpunosti posvećeni filmovima mladeži te predstavnici uspješnih filmskih družina i medijskih pedagoga. Fokus ovogodišnjeg izdanja je na filmskim festivalima i uključuje pojedinačne prezentacije svih sudionika, rad u grupama na teme koje se direktno tiču filmskog stvaralaštva mladih te okrugli stol koji će temama poput, koliko je bitan festival za lokalnu sredinu u kojoj se održava i kako sponzorima učiniti zanimljivijim festivale, zaključiti seminar, kazala je koordinatorica Festivala i Revije Marija Ratković Vidaković i dodala kako sudionici seminara dolaze iz 14 europskih zemalja, a posebni gost je predstavnik festivala iz Južnoafričke Republike.