web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Studenti Arheološke škole došli do novih spoznaja o životinjskom svijetu u Baraćevim špiljama

RAKOVICA – Dugogodišnja suradnja Sveučilišta u Wyomingu i Zagrebačkog sveučilišta rezultirala je održavanjem Arheološke i paleontološke škole koja se odvija u Karlovačkoj županiji.Ove godine Američki studenti istraživali su tri lokaliteta, a jedan od njih su Baraćeve špilje.

Škola je završena jučer, a tri tjedna sustavnog istraživanja dala su rezultate, iako su Baraćeve špilje istraživane i u prošlosti, najnovijim radovima došlo se do novih spoznaja, naime do sada je bilo poznato da je na ovim prostorima živio špiljski medvjed. Novi nalazi pokazuju da su uz to ovdje živjeli špiljski lavovi, vukovi, zečevi i čitav niz drugih životinja.

 

baracevespilje2007

 

Ako se ove spoznaje dobro iskoriste biti će to pun pogodak, ne samo za znanstvenike, već za turizam na ovom području. U Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Općine Rakovica kažu kako će nove podatke svakako iskoristiti i prezentirati turistima.

Osim životinjskih ostataka, pronađeni su ostaci ljudskih kostura iz brončanog ili turskog doba, potrebno je napraviti analizu pronađenih kostiju da bi se utvrdila njihova starost.

Američki partneri, a sveučilištu u Wyomingu ove se godine pridružilo sveučilište iz Oregona, zainteresirani su za daljnju suradnju, a već za 2 godine u planu je novi posjet upravo Baraćevim špiljama, valja istaknuti kako će antropolog James Ahern pronađene kosti analizirati. Postupak bi mogao potrajati godinama.