web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Sezonski poslovi spas za nezaposlene

KARLOVAC – Tržište rada u Karlovačkoj županiji, kao i u Hrvatskoj, snažno je obilježeno sezonskim zapošljavanjem. Od ožujka do rujna već tradicionalno pada broj nezaposlenih uslijed sezonskog zapošljavanja u gotovo svim županijama. Od početka ožujka do kraja lipnja nezaposlenost u Karlovačkoj županiji smanjena je za 13, 5 posto, odnosno 1.720 nezaposlenih je manje u evidenciji.

Sezonsko zapošljavanje uključuje zapošljavanje u poljoprivredi, šumarstvu, građevini i ugostiteljstvu, ali ne samo na moru. Što se pak tiče sezonskog zapošljavanja na Jadranu do kraja lipnja 245 osoba iz evidencije zavoda za zapošljavanje, Područni ured Karlovac zaposleno je na sezonskim poslovima na moru. Kao i prethodnih godina najviše se traže kvalificirani kuhari i konobari, ali i sobarice, čistačice, kuhinjski radnici te turistički animatori.

Inače, interes nezaposlenih iz Karlovačke županije za poslovima na moru ove je godine veći nego lani, doznajemo od Žarka Vukobrata predstojnika Područnog ureda Karlovac. Svi oni koji su ove sezone zaposleni putem Zavoda ostvarli su pravo na povrat putnih troškova.

Sezonci se traže i u inozemstvu. Do kraja lipnja 227 osoba zaposlilo se putem HZZ-a Područnog ureda Karlovac u Njemačkoj. Većina osoba zaposlena je na radovima u poljoprivredi i to uglavnom na poslovima branja šparoga, jagoda i krastavaca te nešto manji broj osoba u ugostiteljstvu. Prema statističkom biltenu HZZ-a Područnog ureda Karlovac 30. lipnja na evidenciji nezaposlenih našlo se 10.827 osoba što je u odnosu na svibanj ipak smanjenje za 2,6 posto. A kao i svake godine već u listopadu očekuje se još veći broj nezaposlenih u evidenciji Zavoda jer će sezonci vratiti sa svojih privremenih poslova.