Alergičari oprez; i dalje prevladavaju peludi koprive, trava i ambrozije

KARLOVAC – Uz toplinski val koji je na vrhuncu, ovih dana se moraju pripaziti i alergičari. Naime, u zraku grada Karlovca i dalje prevladava slabo alergogena pelud kopriva, koja je utvrđena u umjerenim koncentracijama. Peludi trava prisutne su u zraku u niskim koncentracijama, dok je pelud visoko alergogene ambrozije, na koju je alergičan velik broj Karlovčana, također prisutna u zraku u niskim koncentracijama.

Svi oni koji osjećaju probleme zbog alergija morali bi se pridržavati savjeta liječnika. Osim uzimanja odgovarajućih lijekova, u vrijeme najveće koncentracije peludi liječnici savjetuju izbjegavati izlazak iz kuće od pet sati ujutro do deset sati prijepodne, te držati zatvorene prozore od stana, kako pelud ne bi ulazila. Savjetuje se izbjegavati izlaske za vrijeme suhih i vjetrovitih dana, a ako je moguće, izvan kuće izlaziti neposredno nakon prestanka kiše, kada je koncentracija peludi najmanja, ili kasno poslijepodne ili predvečer.

Preporuča se pranje kose prije spavanja, ali i često pranje ruku, te izbjegavati pušenje, sprejeve protiv kukaca i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije. Također se savjetuje izbjegavati sušenje odjeće na otvorenom.