Fiskalne kase na stolovima tržnice; kupci i prodavači nisu zadovoljni

KARLOVAC Šest trgovaca na “godišnjem odmoru”. Od ukupno 80 štandova na karlovačkoj tržnici samo 50 – ak ih radi, crna je to brojka fiskalizacije na tržnici.

– To je naša realnost, kaže Niko Pervan direktor tržnice u Karlovcu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plac_1.mp3}

 

A unatoč najavama inspekcije na karlovačkoj tržnici danas u prijepodnevnim satima nije bilo. Ipak trgovci zbog toga nisu odahnuli već su se zapitali “zašto nisu došli sad kad smo ispoštovali zakon”. No, ne brine trgovce samo inspekcija. Dijana Kasunić, prodavačica teško se snalazi s novom blagajnom.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plac_2.mp3}

 

Udruga hrvatskih tržnica čiji je predsjednik Niko Pervan inače direktor tržnice u Karlovcu predviđa da će za dvije godine ukoliko se nešto ne promijeni 40 posto trgovaca odustati od djelatnosti.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plac_3.mp3}

 

Tako bi prema njihovim procjenama mogli ostati bez tržnica. No ističe Pervan da se ministar Linić odazvao na razgovor danas na tržnicama diljem Hrvatske ne bi bila kaotična situacija.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plac_4.mp3}

 

Kao najveći problem fiskalizacije na tržnicama Pervan navodi prilagodbu trgovaca na rad s novom tehnologijom – točnije fiskalnom blagajnom. Sve u svemu otvara se niz problema, kaže Pervan.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plac_5.mp3}

 

A račun se od danas izdati mora bez obzira što se većina trgovaca do danas nije susrela s modernom tehnologijom. Trgovci zamjeraju i to što ih nitko iz resornih ministarstva nije educirao o radu s fiskalnom blagajnom. Što ih još brine rekla nam je prodavačica Semka Hojdanić.

 

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plac_6.mp3}

 

Sve u svemu prema danas viđenom, na tržnici u Karlovcu vlada veliko nezadovoljstvo što kupaca koji dugo čekaju na račun, što prodavača koji imaju 100 briga.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plac_7.mp3}

 

Podsjetimo, obavezu o fiskalizaciji imaju samo oni koji prodaju tuđu robu, dakle OPG-ovi nisu dužni imati fisklanu blagajnu.