Počinje “vladavina” ambrozije

KARLOVAC – Posljednja mjerenja Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije pokazala su porast koncentracije peludi visoko alergogene ambrozije, koja je prisutna u zraku u umjerenim koncentracijama. U zraku grada Karlovca i dalje prevladava slabo alergogena pelud kopriva, koja je utvrđena u visokim koncentracijama. Uz to, peludi trava prisutne su u zraku također u umjerenim koncentracijama.

Za sada je koncentracija peludi ambrozije u zraku niska, ali budući da je pelud ambrozije najjači peludni alergen, alergičari bi već sada svakako trebali biti na oprezu i početi se pridržavati onoga što im u borbi protiv ambrozije savjetuju liječnici.

Ambrozija, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava, u današnje se vrijeme, naime, smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskog rinitisa. Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj oboljelih iz godine u godinu sve veći jer se širi i ambrozija.

Kako bi se problem širenja ambrozije sveo na najmanju moguću mjeru, Grad Karlovac već godinama provodi Plan aktivnosti za suzbijanje ambrozije. Zato u Karlovcu nisu problem javne površine jer se gradska tvrtka Zelenilo redovito brine o tome da ambrozija koja na njima raste bude na vrijeme uklonjena. Problem su zemljišta u privatnom vlasništvu. Građani su, naime, dužni sami, o svome trošku, iz svojih dvorišta, vrtova, neizgrađenog građevinskog zemljišta te obrađenog i neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju, a te se odredbe često ne pridržavaju. Građani mogu komunalnim redarima prijaviti ukoliko vide da netko ne poštuje obvezu uklanjanja ambrozije, a previđeni iznos globe je do tisuću kuna.