Putnici ljubavnici digli na noge cijelo Foginovo; večeras predstava Čarobnjak iz Oza

KARLOVAC – Ako je večer prije, kada se prikazivao nijemi crno bijeli film Snjeguljica, Foginovo bilo najtiše i najmirnije, subotnja večer svakako je bila najšarenije, a gotovo sigurno i najotkačenija. Na repertoaru Riječnog kina uz Karlovačko u organizaciji poduzeća Turbing d.o.o. i Kinokluba Karlovac bili su Putnici ljubavnici – najnovije ostvarenje španjolskog el clasica, Pedra Almadovara. Kao odmak od mučnijih motiva kojima se redatelj posvetio u zreloj fazi svoje karijere, Putnici ljubavnici na prvi su pogled lepršava i jednostavna erotska komedija smještena u kokpit i poslovnu klasu aviona, gdje putnici alkoholom, drogom i seksom pokušavaju razbiti strah od moguće smrti u atraktivnoj stilizaciji i atmosferi privatnog tuluma Village Peoplea. U trenucima kad humor ne upali, u prvom planu ostaje satirična metafora španjolskog društva, jer svi putnici u ekonomskoj klasi aviona na kojem ogromnim slovima piše Peninsula (aluzija na Pirenejski poluotok) uspavani su kako ne bi bili svjesni srljanja u propast, dok se sve važnije odluke donose u poslovnoj klasi ispunjenoj protagonistima jeftinih sapunica, građevinskom mafijom, korupcijom, seksualnom ucjenom i brokerskim aferama. U jednom trenutku publika, njih 700tinjak, gotovo je i zaplesala sa stjuardima na naslovnu temu filma I’m so excited – slavnu pjesmu Pointer Sisters, koju je u hrvatskoj inačici svojedobno izvodila Nina Badrić.

Filmsko platno na Foginovom je spušteno do sljedećeg vikenda, kada nas očekuje čak četiri filma – između ostalih i jedan ponoćna poslastica, Piranha 3DD u subotu, kao i najnoviji nastavak obiteljskog hit crtića – Štrumpfovi 2, koji je u hrvatskim kinima počeo igrati prije svega tri dana.

No, prije toga, u okviru Riječnog kina za djecu danas u 20 sati prikazat će se lutkarska predstava Čarobnjak iz Oza nastala u suradnji Umjetničke akademije iz Osijeka, a uz potporu Gradskog kazališta Zorin dom: Svatko od nas sanja. Svi mi imamo neostvarene želje. Da bi ih ostvarili trebamo se samo usuditi, usuditi sanjati! Priča je ovo o djevojčici koja je imala veliku želju, veliku poput najveće oluje, koja ju je odvela na pustolovinu života, pustolovinu epskih razmjera, borbu dobra i zla. Svojom dječjom iskrenošću i dobrim duhom Dorothy je pobijedila zlo i dosanjala i još uvijek sanja svoj san. A što je poželjela? Poželjela je, pazite sad, prave prijatelje! Slavnu četvorku – Dorothy, Strašilo, Lava i Limenog na kazališnoj pozornici Foginovog kupališta oživjet će Matea Grabić, Martina Stjepanović, Selma Mehić i Ivan Ćaćić. Sponzor i ove nedjelje je McDonald’s restoran Karlovac.

putnici_ljubavnici