web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Nastavljaju se vrućine; spas potražite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima

KARLOVAC – Nastavljaju se visoke temperature i vrućine. Tako će u Hrvatskoj tijekom cijelog dana biti sunčano, a u većini krajeva vrlo vruće. Jutros u 8 sati najtopliji je bio Dubrovnik s 33 stupnja Celzijusa. U Splitu i Rijeci izmjerena su 23 stupnja. Karlovac se probudio na 19 stupnjeva, a već tri sata kasnije grijao nas je 31 Celzijev stupanj.

Danas ne bi trebalo biti većih promjena, te bi najveća temperatura koju ćemo dostići mogla iznositi 39 stupnjeva. Ostaje vedro uz ponegdje malu naoblaku i bez vjetra.

Zbog visokih temperatura zraka biometeorološke će prilike posvuda biti nepovoljne uz vrlo veliku opasnost od toplinskog vala. Savjetuje se izbjegavanje duljeg boravka na otvorenom u najtoplijem dijelu dana kao i izbjegavanje većih napora. Potrebno je prilagoditi prehranu, uzimati dovoljno tekućine i nadoknaditi gubitak soli u organizmu zbog znojenja. Obavezna je zaštita od UV zračenja. Za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima te korištenje zaštitnih krema. Također treba se maksimalno smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati zbog zračenja koje kod djece može izazvati opekline za manje od 10 minuta.

U ovim toplim danima, kad meteorolozi najavljuju temperature i do +40°C, spas od vrućina mnogi pronalaze u zatvorenim prostorijama i ispod klima-uređaja.

Ukoliko je kvalitetan i redovito održavan, klima-uređaj zaista zna biti spas od nepodnošljivih vrućina, jer osim što hladi, pročišćava zrak, smanjuje vlažnost i uklanja neugodne mirise. Ipak, klima-uređaji često sa sobom nose i određene opasnosti, koje najčešće nastaju zbog neracionalnog namještanja temperature i nepravilnog održavanja samog uređaja. Razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bi trebala biti veća od pet ili šest stupnjeva, a klima-uređaj bi trebalo čistiti i dezinficirati barem dva puta godišnje. To je zbog toga što se u cijelom uređaju, a ne samo u filtru, skuplja prljavština, gljivice i bakterije, koje mogu prouzrokovati više bolesti.