mr03

KARLOVAC – Mrežnica, Kupa, Korana i Dobra pravo su osvježenje za mnoge kupače. Ljepota i čistoća naših rijeka pravi su mamac za kupače, kako domaće, tako i one iz obližnjih gradova. Odmor i osvježenje od paklenih vrućina na obalama rijeka sa sobom bi trebao nositi i neku odgovornost prema prirodi. Automobili parkirani na samoj obali, ostavljeno smeće, psi bez povodnika samo su neki od problema koji muče kupače. Provjerili smo na Mrežnici, u Mrzlom Polju što misle kupači o onima manje ekološki osviještenim posjetiteljima, točnije onima koji iza sebe ostavljaju hrpu otpada i autom dolaze doslovno u vodu.

– Ovdje sam rođen, ali radim i živim u Njemačkoj. Sviđa mi se što je Mrežnica tako čista. Ipak volio bih da su kupališta malo uređenija. Smetaju me automobili na obali, evo upravo je jedan tu, smetaju me i psi u vodi. Bojim se ako bi se postavili koševi za smeće da bi po noći nestali. Ne bi želio nikoga uvrijediti no ovdje fali kulture, rekao je Bruno.

mr_01

Rajko koji se također kupa na Mrežnici kaže da na kupanje dolazi automobilom, no parkira ga na obližnjem parkiralištu jer ne želi ometati ljude koji se kupaju i odmaraju. Tomislava iz Karlovca osobno ne smetaju automobili na samoj obali.

– Ako je parking u blizini mislim da bi ljudi trebali tamo i parkirati, iako mene osobno ne smeta što se autima spuštaju do obale.

– Nije u redu da parkiraju na obali, ali ono što me mnogo više boli je smeće ostavljeno nakon kupanja, to je jako ružno, kaže Karlovčanin Dario.

mr02

Uz sve navedeno možemo još dodati da mnogi kupači možda i nisu upoznati s prirodnim vrijednostima naših rijeka, no ukoliko ih nastave na bilo koji način zagađivati više neće biti tako čiste i primamljive. Zato nakon kupanja poberite smeće, odnesite ga u automobil koji nije parkiran na samoj obali te ga usput bacite u kontejner. Ukoliko imate psa bilo bi dobro prisjetiti se da ima i onih koji ih se boje. Budući da u Karlovcu nema kupališta za pse raspitajte se gdje su vaši ljubimci dobrodošli. Jedno neslužbeno kupalište gdje i psi mogu naći osvježenje bez negodovanja je ispod mosta grada Allesandrije na rijeci Kupi.

mr04