Vruće je i zmijama; ipak nema razloga za paniku

KARLOVAC – Iz Županijskog centra 112 javljaju kako uslijed ovih ljetnih vrućina treba pripaziti na opasnost od zmija.

– Stručnjaci ističu kako su zmijama ljetne vrućine itekako veliki problem. Mogu preživjeti zimu i na minus 20 stupnjeva, ali vrućinu ne podnose pa iz tog razloga nerijetko traže hladnija mjesta i vodu. U bijegu od vrućina zavlače se doslovno svugdje pa ih građani znaju pronaći u motorima automobila, podrumima, bunarima, domovima pa i u WC školjkama.

Nesnosne vrućine “krivac” su koji ih tjera na traženje vlažnijih i hladnijih staništa, no stručnjaci ističu kako nema razloga za paniku te u slučaju neočekivanog susreta – nazovite Županijski centar 112. Inače na području Karlovačke županije, koja obiluje rijekama, česte su vodene i potpuno bezopasne ali izuzetno korisne zmije, stoga ih nemojte uznemiravati i pričekajte da se zmija sama udalji.

Pretjerani strah od zmija čest je i zbog nepoznavanja i nerazlikovanja otrovnica od neotrovnih. Također, često zaboravljamo da zmije naših krajeva ne predstavljaju opasnost za ljude i ne napadaju, osim ako im ugrozite život.

Od otrovnica u našoj županiji žive poskok i riđovka. Poskoka se može naći u višim, kamenitim i suhim dijelovima županije (Slunj i okolica) dok ćete riđovku češće naći u hladovini i vlažnijim predjelima.

Otrovnice ne vole vodu. Poskoka ćete uspješno otjerati ako ga poškropite sa malo vode. Stoga se kupači ne bi trebali uznemiravati ukoliko vide zmiju u blizini kupališta ili u vodi jer se radi o korisnim zmijama koje imaju izuzetno važnu ulogu u kontroli glodavaca i kukaca te nas cijele godine štite od ovih prijenosnika zaraznih bolesti.

I na kraju treba znati da su zmije u Hrvatskoj zakonom zaštićene i zabranjeno ih je namjerno uznemiravati, hvatati, držati u zatočeništvu, ozljeđivati ili ubiti, javlja Županijski centar 112.