web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Lovrenčevo u Vivodini

KARLOVAC – Crkva danas slavi liturgijski spomen Svetoga Lovre, đakona i mučenika, primjera neustrašive kršćanske vjernosti sve do prolijevanja krvi.

Živio je u Rimu u trećem stoljeću, obavljao službu crkvenoga rizničara. Sveti Lovro mučen je za progona kršćana 258. godine. Prije uhićenja crkveno je blago razdijelio siromasima.

Danas je povodom Lovrenčeva osobito svečano bilo u Vivodini gdje je ispred crkve Svetog Lovre služena sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji sa župnicima iz susjednih dekanata. Središnjoj svečanosti prethodila je duhovna obnova uz trodnevice, koje su trajale do 9. kolovoza.

Trodnevica je posvećena trima bogoslovnim krepostima – vjeri, ufanju i ljubavi, a vodili su ju župljani predvođeni Sanjom Benković Marković. Već tradicionalno na Lovrenčevo su stigli brojni iseljenici iz Australije, Kanade, Amerike, a koji su podrijetlom iz vivodinskog kraja. Vivodinu čine 27 sela i naselja, a najnapučenija je bila daleke 1929. godine. Tada je brojila više od tri tisuće stanovnika, a danas samo 640.