Povodom Međunarodnog dana mladih MMH poručuje: “Položaju mladih još se ne pristupa sustavno!”

ZAGREB – Mreža mladih Hrvatske, krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, danas je, povodom Međunarodnog dana mladih, ispred zgrade Vlade RH održala vizualno-atraktivni performans kako bi upozorila da je položaj mladih u Hrvatskoj i dalje iznimno loš te da mladima manjka perspektive i mogućnosti.

Statistike pokazuju kako je oko 20 posto ukupne populacije mladih u povećanom riziku od siromaštva, odnosno svaka peta osoba.

Također, stopa nezaposlenih mladih, prema statistikama HZZ-a, još uvijek je izrazito visoka, među najvišima u zemljama EU. Iznosi oko 115 tisuća registriranih nezaposlenih mladih.

Upravo zbog takve situacije, MMH je održala performans na simboličnom mjestu, kako bi uprizorila loše stanje gdje je jedna petina mladih u riziku od siromaštva, na način da od pet mladih, jedna osoba nosi crvenu majicu, što znači da nema mogućnosti dok druge osobe u zelenim majicama, to imaju.

– Stoga, zahtijevamo od Vlade i ostalih odgovornih dionika da se konačno suoči i uhvati u koštac s navedenim problemima te da poečnu provoditi širokohvatni, koordinirani plan rješavanja svih akutnih i kroničnih problema mladih u zemlji, a na koje MMH već godinama i kontinuirano upozorava. Stoga, želimo još jednom, na Međunarodni dan mladih, jedini dan u godini kad bi cijelo društvo, a posebno odgovorne vlasti trebale poslušati i uvažiti naš glas, upozoriti kako se položaju mladih još uvijek ne pristupa sustavno, strateški ni s vizijom budućnosti.