web karijera 1160*120
web struka 1160*120

U Novigradu na Dobri trodnevnica uoči Gospe

NOVIGRAD NA DOBRI – U župi Uznesenja Blažene Marije Djevice u Novigradu na Dobri u tijeku su pripreme za veliki blagdan – svetkovinu Velike Gospe. Proslava blagdana počela je jučer svetom misom za iseljene Hrvate koji žive u Kanadi, Australiji i Njemačkoj. Oni već tradicionalno godišnji odmor podređuju ovom velikom blagdanu. Nakon mise iseljenici su sudjelovali na predstavljanju monografije “Župa Novigrad na Dobri”. Inače, ta je monografija nedavno predstavljena javnosti. Riječ je o prvoj monografiji župe u kojoj je na 408 stranica prikazan život nekada i danas. Monografija je bogato opremljena fotografijama.

NOVIGRAD_MONOGRAFIJA

Danas u župi počinje trodnevnica. Duhovnu obnovu od 19 sati sva tri dana predvodi pater Mika Martinjak. Prvi dan trodnevnice, nakon mise bit će pobožnost Križnog puta sa svijećama na otvorenom. Pobožnost će predvoditi mladi župe. Drugi dan trodnevnice je klanjanje u crkvi pred Presvetim, a treći dan pohod groblju.

– Groblje pohodimo da spojimo nebo i zemlju, Mariju koja je uznesena na nebo da zagovara nas zemaljske putnike i također da mi molimo za sve naše pokojnike da se i oni združe s Marijom da mole i slave na nebu, kazao je pater Filip Vicić, kazavši još da će u trodnevnici biti prigoda i za svetu ispovijed.

Na sam blagdan Velike Gospe, u četvrtak, mise su u 7, 11 i 18 sati. Svečana sveta misa s Gospinim kipom u procesiji kojeg će nositi djevojke iz župe bit će u 11 sati. Misu u 11 i 18 sati će predvoditi pater Martinjak. Inače, Novigrad na Dobri na Veliku Gospu posjeti više od pet tisuća vjernika.

Nakon mise organiziran je prigodni program u sklopu kojeg će se moći nabaviti i opsežna monografija. Sav prihod od prodaje ide za obnovu crkve u Novigradu na Dobri. Veliku podršku u obnovi crkve daje Ministarstvo kulture koje je ujedno i glavni investitor. U obnovi sudjeluju i vjernici, posebice oni iz inozemstva. Trenutno se obnavlja sjeverni zid crkve. Obnova je pčela pred dvanaest godina, a ukupno sa sredstvima Ministarstva kulture do sad je u obnovu uloženo približno 2,6 milijuna kuna.