web karijera 1160*120
web struka 1160*120

U Rakovici u nedjelju obljetnica Milanskog edikta

RAKOVICA U Rakovici će u nedjelju 18. kolovoza biti održana nacionalna proslava 1700. obljetnice tzv. Milanskog edikta po kojemu je, nakon tri stoljeća progona, Crkva u Rimskom carstvu dobila slobodu. Inače, u Rakovici se spomendan svete Jelene svake godine slavi ne samo na župnoj razini, nego okuplja vjernike iz šire okolice. Ove će godine proslava prijeći granice župe i biskupije te dobiti nacionalno značenje, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena proslava. Na slavlje u Rakovicu u crkvu svete Jelene Križarice dolazi kardinal Josip Bozanić koji će predvoditi svetu misu u 11 sati. Najavljen je dolazak predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića i biskupa domaćina mons. Mile Bogovića. Oltar će biti podignut pred crkvom na otvorenom. Slavlje počinje procesijom koja od škole kreće prema crkvi u 10 i 30 sati. U procesiji će biti folklorne skupine, točnije KUD-ovi i braniteljske udruge.

– Prigodom obljetnice Milanskog edikta Crkva u Hrvata želi istaknuti da je u tom događaju koji je izmijenio tijek povijesti veliku ulogu odigrala jedna skromna i samozatajna žena – sv. Jelena, kazao je biskup Bogović.

Sv. Jelena bila je majka rimskog cara Konstantina. A Milanski edikt je objavljen daleke 313. godine upravo nakon pobjede Konstantina nad neprijateljima. Ta je pobjeda navještena u znaku križa. Naime, Konstantin je prije pobjedonosne bitke vidio na nebu znak križa i ispod njega natpis: “U ovom ćeš znaku pobijediti!”.

sv_jelena