Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje u Rakovici povodom 1700. obljetnice Milanskog edikta

RAKOVICA – U Rakovici je danas održana nacionalna proslava 1700. obljetnice Milanskog edikta po kojemu je, nakon tri stoljeća progona, Crkva u Rimskom carstvu dobila slobodu. Svetu misu predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Objava Milanskog edikta, kazao je kardinal Bozanić, označava novo povijesno razdoblje, ne samo za kršćanstvo nego i za čovječanstvo.

Okupljene vjernike pozvao je da budu što dostojniji svjedoci vjere, nade i ljubavi, da noseći vlastiti križ uvijek svjedoče ljubavi koja pobjeđuje zlo.

– Vjernici i Crkva ne smiju ostati samo promatrači, već se aktivno zauzimati za vjersku slobodu, dakle za čovjeka, njegovo dostojanstvo i istinsku demokraciju kaže kardinal, osvrnuvši se na slučaj kninske primalje koja je odbila sudjelovati u pobačaju.

Istaknuo je kako građanske inicijative poput “U ime obitelji”, koje promiču ustavno pravo roditelja da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece, kao i one koje se zalažu da se zaštiti brak kao ustanova jednog muškarca i jedne žene, pomažu odgovornima u državi i društvu da se, poštujući tradiciju hrvatskog naroda, što konkretnije zauzmu u provedbi zakona i prava.

– Sve je to u službi čovjeka, a pomaže razvoj demokratskih procesa u hrvatskom društvu, zaključio je Bozanić.

bozo_rakovica2