web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Od rujna novi model upućivanja pacijenata; liječnicima bonusi za smanjenje broja bolovanja

ZAGREB/KARLOVAC – Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od 1. rujna uvodi novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, hospitalizaciju, dijagnostičke pretrage i ambulantno liječenje. Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenta i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite. Oni tako više neće biti administratori bolničkih liječnika, doznajemo od zamjenice ravnatelja HZZO-a Tatjane Prenđe Trupec.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hzzo_1.mp3}

Budući da će prijeoperativne pretrage biti strogo definirane, a više ih neće obavljati bolnice, već domovi zdravlja, mnogi već sada strahuju od gužvi u čekaonicama zbog ove odluke i najavljuju novu opterećenost obiteljskih liječnika. No, u HZZO-u ne misle tako.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hzzo_2.mp3}

Bolovanja, koja su isključivo u nadležnosti primarne zaštite, morat će biti potkrepljena nalazima, što je, po podacima HZZO-a, već sada smanjilo broj bolovanja u Hrvatskoj. Za smanjenje broja bolovanja liječnici će biti i nagrađeni, pojašnjava Prenđa Trupec.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hzzo_3.mp3}

U HZZO-u imaju rješenje i za dosadašnju neracionalnu potrošnju lijekova jer će se ubuduće moći prepisivati samo najjeftiniji lijekovi određenog sastava. Pacijent koji želi skuplji lijek morat će ga sam doplatiti.