web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Počeo jesenski upisni rok, mjesta u srednjim školama ima

KARLOVAC – Jesenski upisni rok za srednje škole započeo je jučer, a osim učenika koji nisu uspjeli ostvariti pravo upisa u ljetnom roku, upisati se mogu oni koji su osnovno obrazovanje završili izvan redovnog sustava, koji su imali popravne ispite, te oni koji su pali prvi razred srednje škole i žele upisati neki drugi program ili školu.

Dok su Gimnazija, Medicinska i Ekonomsko turistička škola popunjene još u ljetnom roku, ostale karlovačke srednje škole imaju još mjesta za sve zainteresirane buduće učenike. U Trgovačko – ugostiteljskoj školi tek su četiri slobodna mjesta za zanimanje konobar, dok su u Mješovito industrijsko obrtničkoj školi nepopunjena ostala tri mjesta za zidara i nešto pomoćnih zanimanja. Prirodoslovna škola ima slobodno 40 mjesta u tri programa, a slična situacija je i u Šumarskoj i drvodjeljskoj gdje je neupisano ostalo 47 mjesta, te Tehničkoj školi koja ima 48 slobodnih mjesta.

U Tehničkoj školi planirali su upisati devet razrednih odjela, no na zahtjev gospodarstvenika, odnosno Gospodarske i Obrtničke komore ipak su odlučili kako će upisati deset odjela, iako su bili svjesni da neće ispuniti kvotu, ali deficitarna zanimanja moraju ponuditi učenicima.

 

tehnicka_skola

 

Hoće li možda doći do situacije da će neke škole morati odustati od upisivanja cijelih razrednih odjela, ravnatelji za sada ne žele govoriti, iako primjerice u Šumarskoj i drvodjeljskoj u razredu šumara ima 18 slobodnih mjesta.

Slična situacija događa se i u Prirodoslovnoj školi, gdje je u programu poljoprivrednih tehničara – fitofarmaceuta ostalo 18 slobodnih mjesta, dok je za prehrambenog tehničara čak 19 mjesta nepopunjeno, a veterinarski tehničari ipak će biti upisani, jer su ostala samo 3 slobodna mjesta. Nema interesa za ova zanimanja, iako prehrambena industrija još uvijek živi u našoj županiji, kaže ravnatelj Nenad Klasan.

U našoj županiji nema sustava stipendiranja učenika, što stvara dodatne probleme pri upisu deficitarnih zanimanja, koja ionako rijetko nađu svoje učenike, kaže ravnatelj Tehničke škole Mile Lulić, te dodaje da je za zanimanje limar prijavljeno samo dvoje učenika, a situacija je još gora sa alatničarima – prijavio se samo jedan učenik.

Da postoji stipendiranje, interesa bi sigurno bilo,kaže Lulić, te dodaje da se često dogodi da dođu zahtjevi roditelja djece slabijeg imovinskog stanja, a motivacija bi sigurno bila praksa i posao nakon završenog školovanja. Limar je danas dobro plaćeno zanimanje, zaključuje Lulić.

Možda je to dobra poruka i motiv za razmišljanje roditeljima – raspitajte se u kojem zanimanju će vaše dijete moći pronaći posao.

Interesa nema, a posla ima, dovršava Lulić.