web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Potpore malom i srednjem poduzetništvu

KARLOVAC / KAMANJE / ZAGREB – Kroz Poduzetnički impuls, program subvencija za malo i srednje poduzetništvo podijeljeno je 71,5 milijuna kuna za male i srednje tvrtke, te obrte u prerađivačkom i sektoru IT tehnologija.

Novac će poduzetnici uglavnom upotrijebiti za nabavu opreme i razvoj novih proizvoda. Potporu su ostvarile dvije tvrtke iz Karlovačke županije. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je kako će sljedeće godine Poduzetnički impuls raspolagati sa još više sredstava, a sve u cilju jačanja konkurentnosti.

Tvrtka Uniweld strojevi iz Kamanja dobila je 553 tisuće kuna koje će biti uložene u izgradnju proizvodne hale, odnosno nabavku posbenih dizalica potrebnih za rad, a moguće je i zapošljavanje novih ljudi, kaže direktor Franjo Ferenac.

Iskustva prijašnjih godina, osobito prva prijava na natječaj Ministarstva koja nije prošla, odnosno nisu dobili sredstva naučila ih je da posluju sa specijaliziranim agencijama. Tu Ferenac vidi razlog zašto su samo dvije tvrtke iz naše županije ostvarile potporu, smatra da su mnogi prema Ministarstvu odlučili ići samostalno, a ne preko Agencija.

Uniweld u Kamanju trenutno ima 108 zaposlenih, uglavnom mještana ovih prostora, a od toga 20-ak je inžinjera. Ferenac za tvrtku kojoj je na čelu vidi svjetlu budućnost, što je pozitivno u vrijeme kada se mnogi poduzetnici nalaze u velikim problemima.

Najniži iznos dodijeljene potpore Ministarstva je 250 tisuća kuna, a najviši 1,4 milijuna kuna. Udio poduzetnika u financiranju projekata za koje su odobrene potpore je između 50 i 85 posto.