web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Rad Inkasatora u prvih pola godine – smanjili gubitak za 70 posto, kreću u borbu protiv neplatiša

KARLOVAC – Direktor karlovačkog Inkasatora Nikola Rogoz predstavio je danas financijski rezultat tvrtke u posljednjih šest mjeseci. Iako su zadržali prihode na istoj razini te smanjili gubitak za 70 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nisu zadovoljni.

Gubitak u prvih šest mjeseci ove godine je oko 153 tisuće kuna, a sadrži ovrhu prema NK Karlovcu i, ono što ima najviše utjecaja, kaže Rogoz, je manja naknada Inkasatoru zato što su neke gradske tvrtke smanjivale cijene svojih komunalnih usluga.

Prošle godine ukupna naplata je iznosila 93 posto, a prvih pola ove godine završava s porastom naplate za dva posto. Najteže pak ide naplata naknade za pročišćavanje otpadnih voda.

Najveći problem s kojim ova gradska tvrtka konstantno vodi bitku su ovrhe. Prošle je godine zabilježeno tako 5.500 ovršnih postupaka od kojih je 80 posto naplaćeno dok je preostalih 20 posto, točnije njih 900 otišlo u prisilnu naplatu.

– Ovom prilikom pozivam sve građane koji imaju bilo kakvo dugovanje u iznosu od 500 kuna + tekuća obveza da podmire dugovanje ili da nam se jave kako bi zajedno pronašli model rješavanja njihovog dugovanja na obostrano zadovoljstvo. Svjesni smo da je građanima danas vrlo teško te smo uz pomoć Grada i komunalnih tvrtki pronašli rješenja i pomogli najugroženijim obiteljima, kaže Rogoz i dodaje kako se dosad na sastanke srijedom koje imaju s građanima odazvalo njih 300-tinjak i 95 posto razgovora odnosi se na ovršne postupke. Kaže kako je prosječna ovrha u prošloj godini iznosila 2.200 kuna dok će ona u ovoj godini biti veća od tri tisuće kuna. Ukupno u ovršni postupak ulazi tako 8 milijuna i 654 tisuće kuna i kreće se u bitku protiv neplatiša. A među najvećima i to za pričuvu, za koju građani duguju oko milijun i 400 tisuća kuna, su Ministarstvo regionalnog razvoja, Agencija za upravljanje državnom imovinom i Ministarstvo obrane.

– Zakon o vlasništvu je tu jasan. Vlasnik stana mora platiti pričuvu, a vlasnik stana ne plaća pričuvu, zaključuje Rogoz.