web karijera 1160*120
web struka 1160*120

U nedjelju 16. Vatrogasni kup “Četiri rijeke” – atraktivna disciplina “fire combat”

KARLOVAC – U nedjelju 1. rujna kod vatrogasnog doma DVD-a Hrnetić-Novaki, bit će održan 16. Vatrogasni kup “Četiri rijeke”. Kako je najavio predsjednik DVD-a Goran Franković planirana su cjelodnevna događanja, a očekuje se da će se okupiti oko 800 natjecatelja iz raznih krajeva Hrvatske.

Natjecanja počinju u 9 sati, a planira se da bi mogla završiti oko 20 sati. U prijepodnevnim satima natjecat će se ekipe djece i mladeži uz dobi od 6 do 16 godina, a u poslijepodnevnim satima na redu su seniorske ekipe. Ujedno će u nedjelju biti i Dan otvorenih vrata DVD-a Hrnetić-Novaki, gdje će se predstaviti što to dobrovoljni vatrogasci rade te kakvim vozilima i opremom raspolažu.

Bit će predstavljena i jedna nova disciplina.

– Radi se o natjecanju pod nazivom “Fire Combat” u kojem sudjeluju vatrogasci operativci, a koje iziskuje dobru fizičku spremnost. Ova je disciplina atraktivnija od standardnih disciplina, jer ekipe trebaju prikazuju postupke koji se primjenjuju u stvarnim situacijama, pojasnio je Franković. U timu su dva vatrogasca u punoj zaštitnoj opremi koja teži više od 20 kilograma te s izolacionim aparatom za disanje. Cilj je u što kraćem vremenu ispravno pristupiti situaciji.

Inače, ova disciplina dosta je popularna u drugim hrvatskim sredinama, a prihvaćena je u zemljama Europe. Kod nas su najdalje otišli Riječani, a u nedjelju se na kupu očekuju i ekipe iz Splita i Osijeka. Demonstracija počinje u 14 sati. U planu je također izgradnja poligona za ovo natjecanje u DVD-u Hrnetić-Novaki koji bi mogla koristiti i druga društva.